ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul legii salarizării unitare a fost publicat de PSD, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că depunerea sa va fi amânată cu o săptămână. „10 zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care absolut toată lumea de bună-credință și cea de rea-credință are posibilitatea să studieze”, a motivat liderul PSD decizia.

Iată principalele modificări pe care le aduce proiectul de lege:

Creșterea salariilor de bază mici cu un procent mai mare față de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, față de 1 la 15 cât este în prezent. Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creștere accentuată , în jur de 100%, această creștere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale;

Creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018, (medici și asistente medicale) astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună;

SALARIZAREA PERSONALULUI DIN SĂNĂTATE

Spor de 100% pentru personalul medical care lucrează în zilele libere
Personalul medical și cel de asistență socială ar urma să aibă un spor de 100% din salariul de bază pentru activitatea desfășurată în zilele libere, dar și un spor de 15% pentru orele lucrate în ture, potrivit proiectului legii salarizării pus în dezbatere publică, luni după-amiaza.
 
„Munca prestată de personalul din unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială, în vederea asigurării continuității activității, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, în cadrul schimbului normal de lucru, se plătește cu un spor de până la 100% din salariul de bază al funcției îndeplinite", se arată în Anexa II, capitolul II, art. 2 din proiectul legii salarizării.

Noul proiect al legii salarizării explică și modul în care personalul medical cu studii superioare va primi sporurile în funcție de gărzile efectuate.
„Personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază. (...) Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului de lucru de la funcția de bază în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75% din tariful orar al salariului de bază. (...) Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului de lucru de la funcția de bază, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, se salarizează cu un spor de până la 100% din tariful orar al salariului de bază. (...) Medicii care sunt nominalizați să asigure asistența medicală de urgență, prin chemări de la domiciliu, sunt salarizați pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu 40% din tariful orar aferent salariului de bază și numărul de ore cât asigură garda la domiciliu", reiese din Anexa II, capitolul II, art. 3 din proiectul legii salarizării.

Personalul din unitățile sanitare și cele medico-sociale va primi sporuri în funcție de condițiile în care își desfășoară activitatea.
„Pentru activitățile care se desfășoară în unitățile de urgență neurovasculare, în secții și compartimente de neurologie și neurochirurgie și care solicită o încordare psihică foarte ridicată, precum și pentru personalul din unități, secții și compartimente de boli infecțioase, neonatologie, săli de naștere și din laboratoarele de analize medicale, care își desfășoară activitatea în condiții periculoase, un spor de până la 25% din salariul de bază. (...) Pentru condiții deosebit de periculoase: leprozerii, anatomie patologică, TBC, SIDA, dializă, recuperare neuromotorie, neuropsihomotorie, neuromuscular și neurologică, psihiatrie, medicină legală, asistență medicală de urgență și transport sanitar, acordată prin serviciile de ambulanță și structurile de primire a urgențelor - UPU - SMURD, UPU și CPU -, secții și compartimente de ATI și de terapie intensivă, secții și compartimente de îngrijiri paliative, secții și compartimente de oncologie medicală, oncologie pediatrică, radioterapie, unitatea de îngrijire a arșilor gravi (...) și altele asemenea, stabilite de Ministerul Sănătății, cuantumul sporului este de 45 - 85% din salariul de bază", se arată în Anexa II, capitolul II, art. 7 din proiectul legii salarizării.

Nivelul sporului se stabilește de conducerea fiecărei unități sanitare cu personalitate juridică de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de 54 muncă la nivel de sistem sanitar și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri și cheltuieli;
„Pentru personalul care își desfășoară activitatea cu surse de radiații sau generator de radiații,un spor pentru condiții periculoase de până la 30% din salariul de bază, diferențiat pe categorii de risc radiologic astfel: 10% la categoria I, 15% la categoria a II-a, 20% la categoria a III-a și 30% la categoria a IV-a (...) Pentru personalul care lucrează în unități sanitare aflate în localități izolate situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate, un spor de până la 20% din salariul de bază", reiese din Anexa II, capitolul II, art. 7 din proiectul legii salarizării.

Creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul din educație, această creștere fiind cuprinsă între 90% -150%, pentru învățământul preuniversitar și între 33% - 125% pentru învățământul universitar;

SALARIZAREA PERSONALULUI DIN ÎNVĂȚĂMÂNT

Proiectul legii salarizării:10% majorări pentru învățământul primar, 30% pentru învățământul superior

Proiectul legii salarizării, pus în dezbatere publică, prevede, majorări de 10% a salariului de bază pentru funcția de diriginte, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, majorări de până la 30% în sistemul superior și de 15% pentru învățământul special.

Legea salarizării, pusă în dezbatere publică, prevede că personalul didactic care îndeplinește funcția de diriginte, învățătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învățământul primar, profesorii pentru învățământul preșcolar beneficiază de o majorare de 10% a salariului de bază, în timp ce personalul didactic din învățământul special beneficiază de o majorare cu 15% a salariului de bază.

Pentru personalul din instituțiile de învățământ superior, consiliile de administrație pot stabili salarii diferențiate, cu o creștere de până la 30% a salariului de baza deținut, în funcție de specificul activității desfășurate și de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii. Totodată, personalul didactic de predare din învățământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1% pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10% din salariul de bază.

În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, condiții periculoase sau vătămătoare, personalul poate primi un spor de până la 15% din salariul de bază, iar personalul didactic care desfășoară activitate de predare - învățare - evaluare în sistemul penitenciar primește un spor de până la 15% din salariul de bază.

Alte majorări sunt la personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învățământul preșcolar, primar sau gimnazial, după cum urmează: - pentru 2 clase de elevi/grupe, o creștere cu 7% a salariului de baza deținut; - pentru 3 clase de elevi/grupe, o creștere cu 10% a salariului de baza deținut; - pentru 4 clase de elevi/grupe, o creștere cu 15% a salariului de baza deținut; - pentru 5 clase de elevi/grupe, o creștere cu 20% a salariului de baza deținut.

Personalul didactic din învățământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare, beneficiază de gradație de merit, acordată prin concurs. Această gradație se acordă pentru 16% din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului școlar, respectiv al instituției de nivel superior, și reprezintă o creștere cu 25% a salariului de baza detinut. Gradația de merit se atribuie pe o perioadă de 4 ani.

Personalul didactic ce pregătește viitorii învățători beneficiază de un spor de 10-25% din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat. La majorare se ia în calcul și numărul elevilor sau al studenților practicanți, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educației Naționale.

Potrivit proiectului legii salarizării, personalul didactic calificat de predare și conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate primește o indemnizație de până la 20% din salariul de bază. Majorarea se va face și în raport cu zona geografică, iar diferențierea pe zone și localități se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Creșterea substanțială, de peste 100%, a salariilor de bază pentru personalul artistic din familia ocupațională "Cultură";


Creșterea substanțială, de peste 100%, a salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, în special pentru funcțiile cu nivel mai mic de salarizare;


Stabilirea salariilor de bază ca valori nominale în lei pentru anul 2022, eliminarea coeficienților de ierarhizare și a valorii de referință utilizate în prezent conform Legii-cadru nr.284/2010;


Stabilirea salariilor de bază, a soldelor funcției de bază/salariilor funcției de bază, indemnizațiilor de încadrare, începând cu anul 2023, prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în Anexele I-VIII la lege cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la acea dată;


Stabilirea aceluiași nivel de salarizare pentru funcțiile comune existente în cadrul familiilor ocupaționale;


Stimularea performanței profesionale, prin majorarea procentului de acordare a premiilor lunare de la 2% din cheltuielile cu salariile, cum a fost prevăzut în Legea-cadru nr. 284/2010, la 5% din cheltuielile cu salariile, pentru persoanele care obțin rezultate deosebite în activitatea desfășurată în cadrul instituției;


Acordarea primei de vacanță anuale, sub formă de vouchere de vacanță, la nivelul unui salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată;


Acordarea indemnizației de hrană anuală la nivelul a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată. Această măsură nu se va aplica personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată.


Reglementarea modului de stabilire a veniturilor lunare pentru personalul plătit din fonduri publice din instituțiile și autoritățile publice ale administrației publice locale, prin hotărâre a consiliului local, a consiliului județean sau a consiliului general al municipiului București, fără a depăși limita maximă a indemnizației lunare a funcției de viceprimar, a indemnizației lunare a vicepreședintelui consiliului județean, sau, după caz, a vicepreședintelui consiliului general al municipiului București, corespunzător nivelului de organizare;


Reglementarea modalității de remunerare a personalului care deține titlul științific de doctor prin acordarea unei indemnizații lunare pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul;


Încadrarea sumei sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor în procentul de 30% din suma salariilor de bază, pe total buget pentru fiecare ordonator decredite;

Sunt definiți mai mulți termeni, cum ar fi salariul de bază, salariul lunar, venitul salarial, prin care se urmărește eliminarea neclarităților existente în prezent;

Salariile de bază pentru fiecare funcție sunt stabilite, pe categorii de personal, în raport de clase, de studii, grade/trepte profesionale și gradații;

Promovarea în grade/trepte profesionale se face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii;

Avansarea în gradații se va face din 5 în 5 ani, prin majorarea salariului de bază avut cu procente cuprinse între 2,5 și 7,5%;

Reglementarea ocupării prin transfer a unui post vacant sau temporar vacant, și de către celelalte categorii de personal bugetar, nu numai de funcționarii publici, așa cum prevede actualul sistem.

Liviu Dragnea: "Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să-l publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea"

„I-am anunțat pe colegi de decizia pe care am luat-o: nu depunem proiectul de lege astăzi (luni, n.r).) în Parlament. S-au completat aproape toate semnăturile din partea colegilor din Parlament, dar am decis să mai stea o perioadă, e Săptămâna Mare, vin și sărbătorile de Paște, până săptămâna viitoare rugându-i pe toți colegii din Parlament să studieze cu atenție legea”, a spus luni, Dragnea, după întâlnirea cu grupurile parlamentare PSD și ALDE.

„Dacă au propuneri de făcut, să le facă, dacă au întrebări de pus, să le pună pentru a putea primi răspunsuri și să fie siguri că înțeleg legea, să înțeleagă principiile și care sunt obiectivele acestei legi. Pe de altă parte, toți cei interesați din societate să aibă posibilitatea de a avea acces direct - și înțeleg că deja se urcă pe site acum la PSD - să aibă posibilitatea să studieze proiectul de lege adevărat”, a adăugat Dragnea.

El a arătat că a solicitat ca proiectul de lege să fie transmis și celorlalte grupuri parlamentare din Parlament pentru a se putea uita cu atenție pe el și, eventual, dacă au propuneri sau amendamente, să le facă înainte ca legea să fie depusă în mod oficial la Parlament.

Întrebat care a fost cauza amânării depunerii proiectului de lege, Dragnea a răspuns: „O săptămână, 10 zile în plus nu strică nimănui, ba dimpotrivă. Este o perioadă în care absolut toată lumea de bună-credință și cea de rea-credință are posibilitatea să studieze”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat, luni, că proiectul de lege privind salarizarea unitară nu se va depune la Parlament în cursul zilei, el arătând că își dorește ca acesta să "mai stea" o săptămână, pentru a fi publicat în presă, astfel încât "să-și mai dea lumea cu părerea".

„Nu. Eu nu vreau să-l depun azi. Să mai stea o săptămână, să meargă la grupuri, să-l publicăm și în presă, să-și mai dea lumea cu părerea", a spus Dragnea, întrebat dacă proiectul legii salarizării unitare se va depune luni la Parlament, așa cum s-a anunțat.

Dragnea a făcut aceste declarații înaintea ședinței grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE, care au fost convocate luni după-amiază tocmai pentru a li se prezenta proiectul de lege al salarizării unitare, în vederea depunerii acestuia la Parlament.

Pe de altă parte, ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, preciza, vineri seară, că Legea salarizării unitare va fi depusă, luni, la Parlament, după ce va fi semnată și de senatori, afirmând că până atunci se "amuză” văzând "dezlănțuirea de forțe” împotriva acestei legi, pe care cei care o critică nu au văzut-o.

„Luni, depunem legea la Parlament, după ce o semnează și senatorii. Sunt convinsă ca această lege va fi foarte apreciată de cei care au salarii mici și au fost nedreptățiți timp de 25 de ani, așa cum sunt convinsă și ca ea va fi aplicată. Sunt la fel de convinsă ca o vor aprecia și cei cu salarii mari, care vor vedea ce creșteri au și ei. Mai puțin bugetarii de lux. Puțini. Dacă vor comenta, poate ca toată lumea va fi interesată și ce salarii au în plată. Dar știu ca nu o vor face. Nicio familie ocupațională nu va fi afectată, în ansamblu. Nici Justiția, unde creșterile sunt semnificative”, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, pe Facebook.Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, luni, că proiectul Legii salarizării unitare a fost urcat pe site-ul PSD și că, în următoarea săptămână, va putea fi consultat și studiat de toată lumea, existând deschidere pentru propuneri de modificare, dar și pentru acordarea de răspunsuri.

Click AICI pentru DOCUMENT