ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


M-am întors de la Marșul Unirii cu o floare. Și cu niște imagini care mă vor bântui multă vreme de acum înainte. Ați văzut vreodată cum ridică hingherii câinii de pe stradă? Așa au fost ridicați azi de jandarmi unii dintre participanții la Marșul Unirii. Lipseau doar crosele. Ȋn rest, aceeași tehnică și aceeași lipsă de empatie.
 
Oamenii nu sunt câini. Oamenii ar trebui să rămână oameni, indiferent de meseria pe care o au.

Pe George Simion l-au ridicat pe sus, descleștându-i mâna de pe gardul de fier de care se prinsese. 
 

De hainele altui manifestat au tras, iar când acesta a ajuns la duba jandarmeriei, avea pantalonii pe jumătate coborâți. Și camerele de filmat în spatele său. „Intră!”, a tunat jandarmul. „Stai domnule, să-mi trag pantalonii”, l-a implorat omul.  
 
 

Pentru ce? Ca să-i duci la secția de poliție și să le dai o amendă contravențională? 
 
 
 

Ȋn jurul orelor 16:00, coloana de manifestanți a ajuns la Piața Victoriei, acolo unde era amplasat un țarc special amenajat pentru ei. Oamenii s-au enervat când au văzut țarcul și-au decis să se întoarcă la Piața Universității. Jandarmii s-au opus, motivând că această modificare de traseu nu e prevăzută în decizia de aprobare a manifestației. E treaba jandarmeriei să vegheze la respectarea legilor, a regulamentelor și a protocoalelor. Și să împiedice blocarea unui bulevard circulat, așa cum este Calea Victoriei. Ȋnsă modul în care au intervenit jandarmii azi a dus exact la rezultatul contrar.
 
 
Ȋn fața manifestanților a fost aliniat un dispozitiv format din trei rânduri de jandarmi. Ȋn spatele lor erau 4 indivizi înarmați cu butelii lacrimogene, gata de intervenție. Dar și 8 persoane ce purtau veste pe care scria „Dialog Jandarmerie”. Credeți-mă, cei cu lacrimogenele păreau că știu mai bine ce fac decât ceilalți.

 
 
„Ați negociat cu manifestanții?”, am întrebat un purtător de vestă „Dialog Jandamerie”. „Ce să negociem?” „Ȋnainte să treceți la acțiunea în forță și la rețineri, ați purtat vreun dialog?” „Da. Le-am spus că trebuie să respecte legea!”. Și asta a fost tot. 

 
Mi-am amintit azi de două principii: „tendonul bate neuronul” și „cel mai deștept cedează”. Calea Victoriei a fost deblocată când manifestanții s-au decis, de bună voie, să meargă în spațiul din fața Palatului Victoria. Nu în țarcul special amenajat, ci alături. Cum azi premierul Cioloș nu avea în program să iasă din birou ca să se salute poporul, așa cum s-a întâmplat când Tudor Chirilă și alți actori au manifestat pentru ministrul Culturii, unioniștii s-au decis să plece. Ȋnspre Piața Universității. Iar jandarmeria a fost de acord cu asta, deși acțiunea în forță de mai devreme fusese organizată tocmai pentru a împiedica acest lucru. 

 
Condiția pusă de jandarmi manifestanților: vă deplasați doar pe trotuar, în grupuri de maxim 5. Și-n fața gurii de metrou de la Piața Victoriei a apărut un nou cordon de jandarmi, care avea grijă să-i numere pe unioniști și să-i verifice la steaguri, nu cumva ca ele să fie desfășurate.

 
M-am întors de la Marșul Unirii cu niște imagini care mă vor bântui multă vreme de acum înainte. Și cu o floare pe care mi-a dat-o un jandarm spunându-mi „dar din dar se face...”. N-a mai spus ce se face. Cum ai putea rosti cuvântul Rai într-un loc și-un timp în care e adunată atâta inutilă ură?