ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 24 martie, a avut loc în toată țara „Marșul pentru viață”, cel mai important eveniment public dedicat protejării vieții copiilor născuți și nenăscuți. Aflat la a cincea ediție, evenimentul este organizat de Asociația „Studenți pentru Viață”.

La București,  peste 5.000 de persoane au înfruntat vremea geroasă și au mărșăluit pe traseulParcul Unirii - Aleea de ieșire dinspre Bd. Unirii - Str. Bibescu Vodă - Bd. Dimitrie Cantemir - Parcul Tineretului. Ei au purtat mesaje precum „Sunt pentru viață”, „Mame pentru viață”,  „Suntem generația pro viață”, etc. A urmat o reprezentație artistică prezentată de actrița Ioana Picoș.

Artistul Aurelian Temișan a spus că el însuși a fost la un pas să fie pierdut, dar datorită intervenției unui medic, a putut supraviețui.

„Sunt cu sufletul aici, veneam și dacă era viscol afară – nu mai să nu fi anulat organizatorii, doar atunci nu veneam, mai ales că e vorba despre viață, despre copii – copiii care ne vor reprezenta mai târziu și cărora le dăm tot ce avem mai bun.

Văd că se filmează și tocmai de aceea vreau să spun legat în mod special de acest eveniment. Nu știe nimeni, nu știe decât familia mea foarte apropiată.

În 1972, în perioada cu „decrețeii” – cine trăiește din perioada aceea știe despre ce vorbim –, nu că se purta avortul, dar, la ce condiții erau pe vremea aceea… un copil în plus, mai ales când erau câțiva deja într-o familie, era o problemă.

Și aveți în fața voastră un produs-miracol, [la] o rugăminte a unui doctor care, când mama s-a dus spre locul în care voia să nu mai facă un copil – avea deja doi –, doctorul i-a spus: „Fă-l, că ai să-mi mulțumești mai târziu”.

Îi mulțumesc și eu doctorului, că așa am apărut pe lume, în 1972, în iunie. Iată-mă aici, susținând această cauză pentru care la vremea respectivă nu știam să militez”, a spus acesta.



La Iași, peste 6.000 de persoane au ieșit în stradă pentru a manifesta în favoarea vieții copiilor născuți și nenăscuți. Participanții au adus baloane și steaguri tricolore. Înainte de a porni în marș, oamenii i-au putut asculta, printre alții, pe PS Macarie Drăgoi, Episcopul românilor din Europa de Nord, pe primarul Iașiului, Mihai Chirică,pe prof. univ. dr. Maria Stamatin, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa sau pe Ciprian Iftimoaei, director al Direcției Județene de Statistică, etc

La Cluj - Napoca, peste 4.000 de persoane, în frunte cu Mitropolitul Andrei Andreicuț, au participat la Marșul pentru viață, informează Agerpres.

 „Sfânta Scriptură ne spune lucrul esențial în ceea ce privește viața. (...) Referitor la Domnul Iisus Hristos ne spune că El este viața. (...) Mai mult, știm că avortul, din moment ce suprimă o viață, este crimă, crimă calificată. (...) Prin Moise, Domnul a dat cele zece porunci. În porunca a șasea, Domnul Dumnezeu ne spune așa: să nu ucizi! (...) S-a constatat îmbătrânirea României, și nu numai a României, ci a întregii lumi creștine. Toate familiile noastre tinere ar trebui să aibă câte trei copilași. Măcar câte trei copilași. Unul pentru tata, unul pentru mama și celălalt pentru biserică și pentru țară", a spus, în fața participanților, ÎPS Andrei Andreicuț.


La eveniment a luat parte și episcopul greco-catolic, Florentin Crihălmeanu. În cuvântul său, acesta a spus 

„Spunem bun venit primăverii mult așteptate, care este semnul vieții pe care Dumnezeu ni-L oferă în fiecare an și-L repetă pentru ca noi să înțelegem că viața, de fapt, își are originea în El și nu în noi. (...) Mulțumim lui Dumnezeu pentru această zi însorită și pentru viața pe care am primit-o fiecare dintre noi, bine știind că fără o bună decizie a mamelor noastre, niciunul dintre noi nu era astăzi aici".

La Bistrița, aproximativ 200 de persoane au ieșit în stradă pentru viață. Participanții, în mare majoritate tineri, s-au adunat în curtea Protopopiatului Ortodox din municipiul Bistrița pentru a atrage atenția că avortul este o crimă comisă împotriva unei ființe fără apărare. La eveniment au luat parte cetățeni de mai multe confesiuni.


„Suntem aici de mai multe confesiuni. Îi avem pe frații noștri neoprotestanți. Dacă ne deosebim în multe privințe, din punct de vedere liturgic de exemplu, ne înfrățim în această credință comună: dreptul la viață. Este lucru știut că Dumnezeu l-a creat pe om pentru viață și că Moartea a intrat accidental în lume. Cel mai mare păcat este crima, de orice natură, și pe copiii nenăscuți, dar concepuți în pântecele mamelor nu are cine să îi apere”, le-a spus celor prezenți protopopul ortodox de Bistrița, Alexandru Vidican.
 
La Târgu Jiu, aproximativ 100 de persoane, în majoritate tineri, au înfruntat vremea geroasă pentru a manifesta în favoarea copiilor născuți și nenăscuți. Tinerii s-au strâns în fața parohiei „Înălțarea Domnului” din oraș și au străbătut municipiul, trecând pe la Poarta Sărutului, Masa Tăcerii și oprindu-se în fața Coloanei fără Sfârșit a lui Brâncuși.

Evenimentul s-a încheiat cu un acatist slujit la catedrala „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitate.
 
La Alba Iulia, peste 1.000 de oameni au manifestat pentru viața pruncilor, informează Mediafax. Paticipanții la „Marșul pentru viață” de la Alba Iulia au mers în coloană pe cele mai aglomerate străzi din municipiu, ținând în mâini baloane, pancarte și bannere cu mesaje precum: ”Bărbații adevărați aleg viața”, ”Stop avort”, ”Viața are prioritate”, ”Noi susținem viața”, ”Suntem o voce pentru cei nenăscuți”, ”Sunt îngerul tău păzitor”, ”Mamă, îți mulțumesc că exist”, ”Copilul, dar de la Dumnezeu”, ”Iisus iubește toți copiii. Născuți și nenăscuți”, ”Suntem generația pentru viață”, ”Mami, ia-mă de mânuță” sau ”Avortul ucide România”.

La Constanța, peste 300 de persoane au participat, sâmbătă, la „Marșul pentru Viață”, ediția 2018.

 

Marșul a fost organizat de ONG-urile afiliate Federației Pro-Vita din România, punctul de întâlnire al manifestanților fiind Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel din zona peninsulară a municipiului Constanța. Potrivit organizatorilor, efectul scontat a fost cel de sensibilizare a constănțenilor, a societății și a reprezentanților ei din orice sector, „asupra acestui flagel al vremurilor noastre, avortul, ne-nașterea de prunci, îmbătrânirea si îmbolnăvirea fizică, psihică și spirituală a tuturor membrilor societății”.

„Am studiat și ne-am dat seama că un copil în pântecele mamei la 12 săptămâni, când se întâmplă majoritatea avorturilor, arată ca în această imagine. Atunci vânzând că are toate organele aproape dezvoltate, deja sistemul central nervos dezvoltat ne-am hotărât să fim apărătorii acestui copil din pântecele mamei pe care nu-l apăra nimeni, nici legislația, nici medicina, nici umanitatea”, a declarat Leonard Vancu, vicepreședinte al Asociației Simplu - Provita.
 
Peste 500 de oameni, de mai multe confesiuni, au manifestat la Timișoara pentru viața copiilor. "Primul marș pentru viață a fost organizat la Timișoara în anul 2006. Scopul nostru clar și declarat este interzicea avorturilor, pentru că avortul este o crimă, iar acest lucru îl dovedește știința medicală. Omul este om încă de la concepere. În timpul avortului, copiii sunt pur și simplu măcelăriți. Am recăzut în păgânism, plus că este o problemă demografică din cauza avorturilor. Cel mai mare act de patriotism pe care pot să-l facă parlamentarii în anul Centenarului este să interzică avorturile, altfel vom merge tot în jos. Dacă se continuă așa, oare vor mai exista români peste 50 sau peste 100 de ani? Eu cred că nu”, a declarat, pentru Mediafax, preotul Ioan Chișărău.

Din parcul din zona Pieței Bălcescu din Timișoara, cele câteva sute de persoane au plecat în marș pe străzile orașului, pe muzică de fanfară, având în mâini pancarte cu mesaje precum „Adevărații doctori nu ucid copilașii”, „Avortul omoară copiii”, „Un avort nu te face neînsărcinată, ci te face mama unui copil mort”, „Bărbații adevărați aleg viața”, „Copiii sunt iubire” sau „Avortul oprește o inimă care bate”, precizează sursa citată.