ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Muncii va lansa, la începutul anului viitor, programul „Prima cameră” pentru integrarea socio-profesională a tinerilor de peste 18 ani care ies din sistemul instituționalizat. Proiectul este un sprijin pentru dezvoltarea deprinderilor unei vieți independente, spune ministrul Dragoș Pîslaru.

Pentru o perioadă de doi ani, cheltuielile cu plata chiriei și cele de întreținere vor fi suportate de stat.


Ministrul spune că proiectul reprezintă o soluție pentru tinerii care părăsesc, la vârsta de 18 ani, centrele de plasament și orfelinatele și care, după această vârstă, sunt lăsați „într-o zonă de lipsă de sprijin, nepregătiți pentru ceea ce înseamnă societatea și viața independentă”.

„Ceea ce avem noi acum și la ceea ce lucrăm de câteva luni împreună cu Ministerul Fondurilor Europene, de unde vom avea finanțarea integrală pentru acest proiect, se numește proiectul «Prima Cameră». Avem componenta de locuire, care înseamnă să suportăm cheltuielile cu plata chiriei, cheltuielile de întreținere, pentru o perioadă de doi ani. În general, atunci când locuiești mult timp în comun cu multă altă lume, îți scade din individualitate și noi vorbim aici de responsabilizare a tinerilor pentru acțiunile proprii, de o tranziție la o viață independentă în care să poți să-ți asumi un trai pe cont propriu”, a spus Dragoș Pîslaru.

Ministrul a adăugat că, prin acest proiect, tinerii vor fi integrați inclusiv în învățământul profesional dual. Totodată, proiectul include și asistență de consiliere pentru tineri.

„Aici vorbim inclusiv de a particulariza o asistență specială de consiliere pentru a preîntâmpina abuzurile pe care acești copii le pot avea la locul de muncă: muncă neplătită, la negru sau peste program. Dar și practic lucrul cu angajatorii, care ar putea fi disponibili să ofere servicii de acompaniere pentru acești tineri la angajare. În sfârșit, discutăm de asistență socială, sprijinul legat de dezvoltarea deprinderilor pentru o viață independentă”, a mai spus Dragoș Pîslaru.