ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 24.03/09:54 Arhiepiscopia Tomisului spune că în privința cultului Bisericii Ortodoxe Române se poate pronunța doar Sfântul Sinod, se arată într-un răspuns trimis pe adresa redacției ActiveNews, cu privire la hârtia trimisă de DSP Constanța privind folosirea linguriței.

„Referitor la adresa nr. 7403/23.03.2020 a DSP Constanța, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

1. Adresa este tardivă și fără scop, întrucât Ordonanța militară nr. 2 a interzis accesul public al credincioșilor la slujbele bisericești;

2. Ne miră foarte tare conținutului adresei, care pare a fi scrisă direct de către profesorul Emil Moise, care, în ultima vreme, desfășoară o anti-cruciadă la adresa slujbelor oficiate la Arhiepiscopia Tomisului și de către IPS Teodosie. Probabil, din exces de zel, funcționarii DSP s-au grăbit să se acopere cu hârtii, auzind de amenințările penale ale lui Emil Moise;

3. Reprezentanții DSP ar fi trebuit să știe că Arhiepiscopia Tomisului este parte integrantă a Patriarhiei Române, că ritualul religios oficiat în Arhiepiscopie se oficiază în întreaga Patriarhie Română, și că Legea Cultelor permite BOR să își organizeze cultul potrivit propriilor norme canonice, factorul decizional fiind Sf. Sinod.

Prin urmare, o eventuală discuție asupra desfășurării ritualului religios trebuie purtată de către autorități la nivelul Patriarhiei Române și al Sf. Sinod”, sună răspunsul Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Știrea inițială

Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța, solicită Arhiepiscopiei Tomisului să „impună în mod urgent interzicerea folosirii unei lingurițe pentru împărtășitul mai multor persoane”, se arată într-o adresă a instituției.

Fără să justifice această cerință cu vreun articol de lege, cei de la DSP Constanța afirmă că măsura ar fi necesară „în contextul epidemiologic actual”, dar și, atenție! „pentru respectarea normelor elementare de igienă”. 

DSP Constanța merge mai departe și face alte recomandări teologice, respectiv ca „pentru porționarea/distribuirea împărtășaniei recipientul să permită turnarea în linguriță și nu scufundarea acesteia în pocal, manoperă ce poate duce la contaminarea cu risc pentru sănătatea persoanelor prin transmiterea unor boli infecțioase”.

În final, DSP recomandă „utilizarea lingurițelor de unică folosință”, „în sensul asigurării unei practici corecte”. Adresa DSP este semnată de Economista Cristina Mihaela Schipor și de Dr. Ramona Iliuță și Dr. Luiza Căruceru.

Reamintim că ordonanțele militare 1 și 2 emise de Ministerul de Interne permit în continuare împărtășirea credincioșilor, chiar dacă la domiciliu și nu la biserică și nu menționează că procedeul folosit de Biserică ar fi periculos.

Mai mulți jurnaliști seculariști, între care Cătălin Tolontan, dar și alți activiști seculari, au făcut presiuni publice asupra Arhiepiscopului Teodosie, din cauză că a respectat „procedura” de împărtășire pe care Biserica o uzitează de sute de ani.

ActiveNews a solicitat un punct de vedere din partea Arhiepiscopiei Tomisului, dar am fost informați că răspunsul instituției va veni în cursul zilei de marți, 24 martie.

Presiunile asupra ÎPS Teodosie sunt foarte mari, acesta fiind reclamat și la Parchetul Constanța pentru împărtășirea credincioșilor duminica trecută.