ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camera Deputaților a adoptat proiect de Lege privind modificarea art. 48 alin. 1 din Constituție în sensul copierii în actul constituțional a definiției căsătoriei deja existente în Codul civil. Acest lucru a provocat o amplă dezbatere juridică pe tema obiectului acestei revizuiri.

Au existat foarte mulți oameni care au încercat să manipuleze opini publică, scrie avocatul Ana – Corina Săcrieru pe site-ul Coaliției pentru Familie, care atrage atenția că nu definiția familiei face obiectul acestei revizuiri, ci căsătoria.

Forma actuală a articolului 48 din Constituția României prevede că „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Forma modificată va fi: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Astfel, revizuirea Constituției privește definiția căsătoriei, nu pe cea a familiei, cum greșit spun unii oameni. În continuare, familia monoparentală și cea extinsă sunt recunoscute și ocrotite și vor rămâne astfel și după reviziuire.

În aceste condiții, fiind vorba despre o chestiune aproape tehnică de translatare a definiției căsătoriei din Codul Civil în Constituție, inițiativa privind această modificare a primit inclusiv avizul constituțional dat de către Curtea Constituțională prin Decizia 580/20.07.2016. În considerentele acestei Decizii – obligatorii de altfel potrivit Deciziei Plenului Curții Constituționale nr. 1/1995 – „prin înlocuirea sintagmei între soți cu un bărbat și o femeie, se realizează doar o precizare în sensul stabilirii exprese a faptului că aceasta se încheie între parteneri de sex biologic diferit, aceasta fiind, de altfel, chiar semnificația originară a textului”.

A trata subiectul zilei sub denumirea redefinirea familiei în condițiile în care nu familia face obiectul proiectului de lege care va sta la baza referendumului, reprezintă un act prin care se urmărește exclusiv manipularea conștiinței cetățenilor.