ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În anul 2010, în munții Carpați, într-un accident aviatic, au murit 6 militari israelieni, piloți și membrii ai echipajului de zbor, alături de un pilot român.

Aceștia se aflau la bordul unul elicopter militar israelian care efectua exerciții militare în zonă. Un an mai târziu un monument dedicat victimelor acelui accident a fost dezvelit aproape de locul accidentului. Pe data de 30 iulie 2016 Ambasada Israelului în România s-a adresat autorităților române cu un protest față de vandalizarea acelui monument pe care au fost desenate o zvastică și un mesaj "Atem Hazirim - Sunteți niște porci".

Incidentul a fost raportat de presă israeliană. Conform publicației online Ynet, atunci când reprezentantul poliției israeliene în România s-a adresat poliției române cu solicitarea de a fi informat asupra demersurilor făcute în acest caz, s-a constatat că poliția locală nu știa încă de acest act de vandalism.

Pe pagina de Facebook dedicată monitorizării și combaterii antisemitismului în România se scrie că "în general, actele de vandalizm, de antisemitism îndreptate împotriva patrimoniului evreiesc din România au rămas nepedepsite și au fost catalogate ca fiind acte comise de persoane care nu puteau fi trase la răspundere sau din cauza faptului că erau "minori" sau pentru "că sufereau de probleme de sănătate mintală". În acest caz, faptul că mesajul antisemit/antiisraelian a fost scris în limbă ebraică, cu litere latine, indică faptul că cei care au investit timp pentru a își exprimă sentimentele lor de ură etnică/religioasă/națională au premediat și s-au echipat în mod adecvat pentru a își etala ură. Atragem atenția asupra faptului că în România, la nivelul organelor abilitate, se remarcă o accentuare a indiferenței, a tendinței de a tărăgăna demersurile și procedurile de implementare a legislației menite să combată antisemitismul, negarea Holocaustului și discriminarea în general".