ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


NATO intenționează să deschidă un centru de constraspionaj la București. Președintele Klaus Iohannis a cerut deja Parlamentului, prin intermediul unei scrisori, să aprobe înființarea pe teritoriul României a Detașamentului de Contrainformații, care își va desfășura activitatea pe lângă Comandamentul Diviziei Multinaționale de Sud Est din Capitală, scrie hotnews.

România găzduiește deja două structuri NATO înființate după summit-urile din Țara Galilor și Varșovia, iar aliații Nord-Atlantici spun că ar fi utilă înființarea detașamentului de contrainformații pe teritoriul nostru din cauza "amenințărilor raportate" în prezent.

Detașamentul va sprijini trupele și structurile NATO din România cu informații despre presupuse acte de spionaj sau sabotaj din partea unor forțe ostile. Chiar dacă nici NATO, nici Ministerul Apărării nu o spun direct, e vorba despre protejarea forțelor NATO față de posibile acțiuni ostile din partea Rusiei, mai scrie sursa citată.

„Detașamentul pentru Contrainformații al Comandamentului Aliat urmează să ofere sprijin, antrenament și educație în domeniul contrainformațiilor pentru acele forțe NATO din regiune și să desfășoare investigații de contrainformații în privința amenințărilor raportate, în parteneriat cu națiunea gazdă", se arată într-un răspuns al biroului de presă al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) pentru sursa citată mai sus.

„România a fost selectată să găzduiască detașamentul pentru că locația e ideală pentru o sincronizare cu Direcția de Informații a Armatei, cu recent înființatul Comandament Multinațional de Divizie Sud-Est și cu NATO Force Integration Unit (NFIU)", mai arată arata sursa citată.

Aceștia oferă informații despre cum va funcționa mai exact detașamentul de contrainformații de la București.

„Detașamentul ACCI la București (ACC/BuDEt) se va subordona Comandamentului Aliat pentru Contrainformații (ACCI) și își va desfășura activitatea în cadrul Diviziei Multinaționale de Sud - Est (MNDSE), urmând să acționeze conform procedurilor și regulamentelor NATO pentru a asigura sprijinul contrainformațional necesar personalului și activităților structurilor NATO dislocate în România", se arată într-un răspuns al Ministerului Apărării Naționale.