ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Soluția" propusă de primarul din Târgu Mureș este soluția finală la care am ajuns după 30 de ani de politică antisocială neoliberală și de spoliere a bunurilor publice de către o elită prădătoare. În fond, problema e că avem săraci care rămân săraci, că numărul săracilor nu scade și nu scade deoarece ascensorul social nu mai funcționează de multă vreme. Sărăcia, pe de altă parte, implică costuri și riscuri sociale, costuri pe care câștigătorii tranziției sunt tot mai puțin dispuși să le plătească. Din varii motive: pe de o parte, sunt prea puțini câștigători și prea mulți perdanți, sistemul fiind nesustenabil pe termen lung, pe de altă parte, inegalitatea dintre săraci și bogați a crescut într-atât de mult încât a dispărut conștiința umanității comune, fapt care explică de ce am ajuns la punctul în care suntem pregătiți să-i tratăm pe săraci ca pe animale, ca pe animalele pe care le castrăm ca să nu se mai înmulțească.

Așadar, problema elitelor noastre, incapabile să rezolve problema sărăciei, este cum să scape de săraci. O primă soluție a fost migrația: săracii să se care. Dar iată că, în ciuda migrației, au mai rămas îndeajuns de mulți săraci în România. Așa că am ajuns la o nouă soluție: sterilizarea săracilor, ca să nu se mai înmulțească. Sigur, începem cu amendarea celor care procreează în ciuda nivelului de trai scăzut și a lipsei studiilor, dar concluzia logică este sterilizarea. În fine, după ce aplicăm și soluția asta, nu mai rămâne decât să îi lichidăm pe săracii care au rămas, ca să nu mai apuce să mai încaseze de la buget pensia minimă garantată.

La final, când vom trage linia, vom privi în jur satisfăcuți că în sfârșit avem o țară ca afară, o Românie civilizată, fără sărăcie, iar asta nu datorită faptului că am reușit să scoatem săracii din sărăcie, ci pur și simplu pentru că am reușit să scăpăm de săraci: punându-i în situația de a-și lua câmpii, punându-i în situația de a nu se mai putea înmulți sau băgându-i direct în groapă în cazul în care tot se încăpățânează să nu dispară. Din acest punct de vedere, mă tem că declarațiile extremiste ale primarului din Târgu Mureș nu sunt decât concluzia logică și expresia nefardată a unicului proiect de țară al României postcomuniste. Sloganul băsist, "să trăiți bine", nu era adresat decât minorității care poate și merită să trăiască într-o Românie Europeană. Așa cum s-a putut vedea din politicile antisociale ale anticomunistului Petrov, pentru majoritatea săracă sloganul "să trăiți bine" s-a tradus prin "să muriți dracului mai repede". Și n-a fost vorba doar de Băsescu. Ci de întreaga tranziție. Care se încheie cu declarația primarului din Târgu Mureș.