ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii și-au schimbat preferințele în materie de locuințe și asta se vede cel mai bine pe piața construcțiilor. Anul trecut s-au inaugurat cele mai multe ansambluri rezidențiale din ultimii opt ani. Românii preferă apartamente noi, chiar și când închiriază, și nu-i deranjează să stea la periferie.
 
Foarte mulți ani, preferatele pentru cumpărare, dar mai ales pentru închiriere au fost apartamentele vechi aflate cât mai aproape de centrul orașului.

Unul din trei români a făcut anul trecut o tranzacție imobiliară, indiferent că vorbim de cumpărare sau de închiriere, potrivit unui studiu imobiliar.

Andrei Gherghișor, broker imobiliar: „Întotdeauna locuințele noi sunt mai căutate de cele vechi. Cele vechi au poziția, care nu poate fi înlocuită cu nimic. Sunt mai apropiate de o grădiniță, școală, piață, dar având în vedere că prețurile sunt aproximativ la fel pe metrul pătrat, oamenii preferă să cumpere apartamente noi.”

În primele 11 luni ale anului trecut au intrat pe piață aproape 37.000 de apartamente și case noi. Mai bine de jumătate sunt la periferia marilor orașe. Specialiștii imobiliari sunt de părere că evoluția economică bună a crescut piața imobiliară.

Daniel Crainic, reprezentatul unui portal imobiliar: „Oamenii au simțit o stabilitate mai mare, ceea ce duce implicit la o încredere mai mare în ceea ce privește achiziția de locuințe.”

Anul trecut, prețurile locuințelor au crescut in medie cu aproape 11% și au depăși 1.000 de euro pe metrul pătrat.