ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica din satul Vința, din munții Apuseni, este la un pas de fi înghițită de barajul de steril de la Valea Șesii. Localnicii cer ca locașul de cult să fie mutat pe un deal pentru a fi protejat.

Biserica din satul Vința este veche de cel puțin două sute de ani și a fost construită în piatră pe locul unei foste biserici din lemn. 

Existența sa este amenințată de  iazul de decantare de pe Valea Șesii unde sunt eliminate substanțele chimice provenite de la uzina de preparare a concentratului cuprifer din Roșia Poieni.

Arhiepiscopia Alba Iulia a aflat despre acest caz și a luat deja primele măsuri. 

"S-a convenit ca lăcașul de cult să fie strămutat împreună cu cimitirul într-un alt loc mai sigur. Suntem în plină desfășurare cu demersurile pentru identificarea proprietarilor acelui teren și soluțiile de ordin juridic care se impun”, afirmă pr. Oliviu Botoi, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Alba Iulia, pentru Digi 24.