ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vineri, 13 aprilie 2018, în biserica bătrână de peste două secole din satul Vința, județul Alba, s-a oficiat ultima liturghie.

Vine apa. Vine încet, se strecoară, ca o otravă, aproape de gard, pe lângă peretele bisericii, bate în ziduri, apoi intră pe sub ușă înăuntru, în Casa Domnului, urcând peste chipurile sfinților din icoanele bizantine.   

Iazul de decantare a sterilului de la Valea Șesei, din Munții Apuseni, a înghițit deja o biserică. Cea din satul Geamăna, care a fost acoperită de steril până la acoperișul turlei.

Acum a venit bisericii din Vința, scriu jurnaliștii de la Ziarul Unirea. Sunt precum două surori, amândouă înecate în același mormânt de steril din iazul de la Valea Șesei.

Apa acidă de la capătul barajului de decantare a sterilului a ajuns la peretele exterior al bisericii din Vința și, în câteva zile, va pătrunde în interiorul bisericii. 

Localnicii, singurii care s-au luptat, ani la rând, pentru salvarea lăcașului de cult, s-au resemnat și așteaptă ca biserica în care s-au rugat mai multe generații să fie distrusă de apele otrăvite ale iazului. În Vința mai trăiesc circa 40 de suflete.

Jurnaliștii de la Ziarul Unirea spun că preotul din sat nu s-a implicat, pentru că ar prefera construcția unei biserici noi.

Dar oamenii din Vința au transmis petiții către autoritățile statului, prin care au solicitat strămutarea bisericii și a cimitirului pe un teren din apropiere, situat la o înălțime suficient de mare așa încât construcția să fie în siguranță. 

„Vrem să nu asistăm neputincioși la acoperirea acesteia de ape, ca în cazul Bisericii din Geamăna, pentru care nu se mai poate face nimic. Am făcut nenumărate sesizări, dar am primit răspunsuri în batjocură. La biserica din Geamăna, cea acoperită de steril, sunt sutele de morminte ale părinților, moșilor și strămoșilor noștri, îngropați a două oară. La Vința, situația va fi la fel, deoarce cimitirul este în jurul bisericii", spunea, în urmă cu doi ani, Vasile Bîrdea, un locuitor din Vința.

Atunci, au existat promisiuni și din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia cu privire la strămutarea lăcașului. „S-a convenit ca lăcașul de cult să fie strămutat împreună cu cimitirul într-un alt loc mai sigur. Suntem în plină desfășurare cu demersurile pentru identificarea proprietarilor acelui teren și a soluțiilor de ordin juridic care se impun”, afirma Oliviu Botoi, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Alba Iulia.

Doi ani mai târziu, vineri, 13 aprilie 2018, în Săptămâna Luminată, în biserica din Vința s-a oficiat ultima liturghie.


Biserica „Sfântul Mihail" din satul Vința a fost construită în piatră, pe locul unei foste biserici din lemn. Nu există o dată certă privind edificarea, dar în documente s-a descoperit că ea a fost renovată în 1819, ceea ce atestă faptul că avea deja pe atunci câteva zeci de ani. 

Pe clopotul din turla bisericii este trecut anul 1775. Satul Vința este atestat începând cu anul 1825, la fel ca Geamăna. Prin urmare, biserica în actuala formă are o vechime de cel puțin 200 de ani. În interiorul bisericii se păstrează încă pictura realizată în 1821, în condiții remarcabile.

Sursa foto: https://ziarulunirea.ro 

Mai multe imagini, AICI

Chiar dacă este atât de veche, biserica de la Vința nu a fost declarată monument istoric. Dacă ar fi fost trecută pe lista monumentelor istorice, foarte probabil că ar fi fost posibilă salvarea ei. 

Schimbarea la față a zonei a început în anul 1977, când Nicolae Ceaușescu a decis să dea drumul exploatării de cupru de la Roșia Poieni, în prezent Cupru Min Abrud. La început, locuitorii celor aproape 400 de case și-au imaginat că lucrurile vor merge bine, însă n-a fost așa. 
La începutul anilor 1980, au fost expropriate de statul român peste 300 de familii din Geamăna. În 1986, când a început deversarea sterilului, trăiau aici peste 1.000 de persoane. Din biserica monumentală a satului Geamăna se mai vede doar turla și o parte din acoperiș. 

Sursa foto: https://identitatea.ro  

Oamenii din Geamăna care locuiau mai sus de centrul satului s-a încăpățânat să rămână dar, odată cu creșterea muntelui de steril, ei au rămas fără locuințe și au fost nevoiți să plece. Azi mai sunt mai puțin de 10 gospodării din vechiul sat, locuite. Iar ultimele estimări arată că iazul are o suprafață de peste 130 de hectare.
 
Sursa foto: https://ziarulunirea.ro 

La Vința, mormintele sunt deja înghiție de iaz, cu tot cu cruci. Sterilul a ajuns la peretele bisericii. În curând, o va înghiți cu totul. Sub ochii noștri, care știm și nu putem să facem nimic. Sub ochii autorităților, care știu și NU VOR să facă nimic. Dumnezeu să ne ierte!