ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că se apropie alegerile, parlamentarii încearcă să câștige cât mai mult capital de imagine. După aleșii locali, a venit rândul jurnaliștilor să primească pensii speciale. Camera Deputaților a adoptat un proiect potrivit căruia jurnaliștii pensionari, membri ai uniunilor de creatori, vor primi o indemnizație de până la 50% din pensie.

Proiectul legislativ modifică Legea 8/2006 și a fost adoptat cu 207 voturi ”pentru” și 7 votul ”împotrivă. Camera Deputaților este for decizional în acest caz. 

Potrivit Legii 8/2006 privind instituirea indemnizației pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite și recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică, cuantumul indemnizației reprezintă echivalentul a 50% din pensia cuvenită titularului.

Conform proiectului adoptat, pentru a beneficia de indemnizație, persoanele vizate trebuie să aibă o vechime de cel puțin 15 ani în practicarea meseriei de jurnalist și să fie membru al unei asociații de presă recunoscută legal timp de minimum cinci ani.

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (U.Z.P.), Societate Ziariștilor din România (SZR), Asociația Ziariștilor din România (AZR) sau Clubul Român de Presă (CRP) sunt doar câteva dintre asociațiile jurnaliștilor.
 
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a comentat, miercuri, proiectul adoptat de Camera Deputaților privind acordarea pensiilor speciale pentru jurnaliști, spunând că Executivul nu susține astfel de măsuri și, în plus, jurnaliștii au criticat acest fapt în trecut, deci "nu este cazul" să obțină un statut special.