ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Felicia Hodoroabă Simion are 22 de ani, este din Craiova, iar în anul 2012 s-a aflat printre finaliștii concursului internațional de fotografie de călătorie Travel Photographer of the Year.

A fost momentul care a propulsat-o către celebritate, fotografiile ei au mai obținut premii și au ajuns în ziare internaționale, dar și în paginile cărților unor autori celebri, ca Paulo Coelho și David Baldacci.

„Am început să fotografiez la 13 ani, printre teme la matematică, fizică și chimie. Atunci am primit primul meu aparat foto, un Canon 400D, și am început să prelucrez imagini, fiind interesată de lumea fantastică a colajului. Totul era pentru mine o joacă, o serie de experimente care mă transpuneau într-un univers nou, iar cu cât mă documentam mai mult, cu atât realizam că știu atât de puține și-mi doream să cunosc mai mult", a spus Felicia Hodoroabă Simion pentru Adevarul.

Când avea doar 17 ani, Felicia a fost nominalizată la Premiile Mondiale Sony pentru Fotografie. Olteanca a reușit să ajungă în finala concursului cu o fotografie intitulată „Smiling in the Time of freeze", care reprezenta portretul unei bătrâne din satul Ciocănești, din județul Dolj. Chiar dacă la categoria „cel mai bun fotograf de călătorie" a fost desemnat atunci britanicul Craig Easton, tânăra nu a renunțat. „Nominalizarea la Sony m-a luat complet prin surprindere, ținând cont că participarea la concurs fusese o decizie spontană, pe care o luasem într-o seară când făceam pauză de la editarea fotografiilor. Povestea cu Sony a apărut în presă și țin minte că au urmat câteva zile intense, în care am primit mail-uri și mesaje de felicitare. De altfel, participarea la concursuri de fotografie a fost dintotdeauna o activitate care m-a ajutat să-mi fac o mai bună selecție a imaginilor și să cunosc ceea ce se întâmplă la nivel internațional în domeniu, fără a avea așteptări legate de vreun câștig. Cu atât mai mare a fost bucuria nominalizării", a mai povestit Felicia Hodoroabă Simion.   

Astfel, în doar cinci ani, tânăra a ajuns pe lista celor mai buni fotografi de călătorie din lume. Ea povestește că fotografia este un mijloc de cunoaștere a lumii, dar și de sine.

Fotografiile realizate de Felicia Hodoroabă Simion au devenit imediat apreciate atât în țară, cât și în străinătate. Creațiile realizate de ea au apărut pe coperțile volumelor unor scriitori celebri, dar și în paginile unor ziare renumite. Printre autorii ale căror cărți au fost ilustrate cu fotografiile ei se numără Paulo Coelho, David Baldacci, Elizabeth George, Veronique Olmi, Laura Griffin, Jenny Downham. În presă, au fost publicate imagini în ziare precum „Der Spiegel" (Germania), „The Telegraph", „The Guardian", „The Irish Times" (Marea Britanie) și „Il Post" (Italia). „Am avut, de asemenea, câteva fotografii apărute pe blogul revistei «National Geographic». Pentru mine, este, în primul rând, o surpriză a-mi vedea fotografiile publicate, spre a fi descoperite de cititori, dar mai ales o bucurie imensă atunci când, prin ilustrarea unor opere scrise, imaginile mele capătă practicitate și un nou sens", se mândrește olteanca.   

Premii obținute de Felicia Hodoroabă Simion:


  • Mențiune, categoria „One shot – Shaped by light", Travel Photographer of the Year 2016.  
  • Medalie de argint, categoria „Portfolio", Tokyo Photo Awards 2016.
  • Finalistă, D&AD Next Photographer Award 2016. Mențiune, categoria Fine Art, IPA Awards (International Photography Awards) 2016.
  • Nominalizare, Photo Boite „30 under 30 Women Photographers" 2016. 
  • Locul 2, categoria „People"; locul 1, categoria „Family", Moscow International Photo Awards 2015.
  • Locul 1, categoria „Children/Babies"; mențiune, categoria „Personal work", PDN Faces 2015.
  • Medalie aur și bronz, categoria „Portraiture"; 3 mențiuni, Paris Prix de la Photographie 2015.
  • Mențiune, categoria „New Talent", Travel Photographer of the Year 2014.
  • Locul 2, categoria „Youth", Travel Photographer of the Year 2012.
  • Finalistă, categoria „Youth", Sony World Photography Awards 2012.