ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii, spre deosebire de vecinii unguri, nu obișnuiesc să se sinucidă prea des. E nevoie de mai mult decât de o depresie pentru asta-sinucigașul se urăște sincer ori noi am fost mai mereu concilianți...cu propria persoană. În România, spre deosebire de Bulgaria de peste drum, asasinatul la comandă a fost floare rară-cel puțin n-au existat nume sonore implicate în așa ceva. Cu toate astea, cazurile mari de corupție încep să se sfârșească cu sinucideri convenabile în România.

Un alt scandal incipient în lumea medicală-Polisano-s-a terminat cu sinuciderea "creierului” afacerii. Avocatul familiei Adamescu, cea care patronează afacerea Astra dar și cotidianul România Liberă, a fost cuprins de depresie când povestea ajunsese la mită pentru judecatori și s-a aruncat în fața metroului. Acum, cazul Hexi Pharma. O companie care monopolizase practic furnizarea dezinfectanților pentru spitalele de stat și care obișnuia să îi dilueze până la consistența apei de ploaie. În mod ciudat, DNA-ul nu-l arestase, deși până acum am văzut defilări în cătușe pentru motive mult mai nesemnificative, precum câștigarea de capital electoral din lucrări edilitare (Olguța Vasilescu). Arestat preventiv, acum ar fi fost în viață. SRI-ul nu informase la timp despre afacerea dezinfectanților-și aici mai refer la cel mai înalt nivel, cazul nu intrase în CSAT-îi foloseă însa la greu în spitalul propriu. Ba mai mult, începuse cam mult să se vorbească despre firmele serviciilor și afacerile pe care acestea le fac beneficiind de structura lor militarizată și super-secretizată. Așa că sinuciderea (accidentul?) patronului Condrea îi scoate pe mulți de sub presiunea concentrată.

Previzibil, mortul ar putea fi de vină pentru tot răul comis până acum, deși în mod evident acesta nu putea face totul de unul singur, existau păstrători ai informațiilor-cheie și în eșalonul doi al deciziei din grup-vezi directorul economic. Ca o paranteză, în momentul în care am dorit să fac un set de analize, medicul de familile mi-a recomandat ferm să merg la Hexi Med, o altă firma din grupul Hexi, apărută cu bani europeni. De ce tocmai la Hexi? Care era strategia agenților de vânzări ai companiei, ce comisioane aveau asigurate șefii de spitale, medicii de familie, cei care comandau ceva de la Hexi? Ar fi și asta o pistă de investigat dacă scandalul nu moare odată cu ...campionatul european de fotbal, cea mai bună ocazie de mutat focalizarea opiniei publice spre chestii mai lumești.

Patronul de la Hexi se descria pe sine ca un tip foarte calculat iar apropiații îl considerau unul extrem de avar. Nu genul care să ia brusc o decizie sub impact emoțional, cu atât mai mult cu cât în ziua respectivă urma să-și ia copilul de la fosta soție după vizita periodică stabilită la divorț. Un tip calculat și-ar fi aranjat mai bine treburile, nu? De altfel, presiunea mediatică asupra lui Condrea depășise momentul critic. Chiar și Tolontan își rărise articolele, patronul de la Hexi riscă câțiva ani de pușcărie (5 după anumiți specialiști în drept dacă avem în vedere infracțiunile de care putea fi acuzat în prima fază), bani avea prin conturile off-shore așa că motive de depresie pe partea astea nu prea existau (să nu uităm că pentru un avar contează foarte mult). Dispariția convenabilă a patronului Hexi ne duce cu gândul la altă dispariție convenabilă, cea a mâinii drepte a fostului șef al Fiscului Blejnar, mă refer la Codruț Marta. Articole interesante pe subiectul morții patronului Hexi Pharma găsiți aici, aiciși mai ales aici.

PS: Întrebare de 100 de puncte: cine a livrat informația că o vecină a lui Condrea a declarat că l-a văzut abătut cu puțin timp în urmă și i-ar fi spus că "decât să fie închis mai bine se omoară"? Cum de au identificat așa de oportun sursa, având în vedere diferența foarte scurtă între ora accidentului și cea a sosirii informației care detensionează emoțiile publicului?...

UPDATE: Am aflat că cel care a lansat informația privind vecina lui Condrea a fost Cătălin Tolontan, care mi-a declarat că o avea însă de o săptămână. Rămân întrebările: dacă ar fi fost publicată la timp, ar fi putut salva viața patronului Hexi (arest preventiv, filaj profesionist, etc)? dacă în urmă cu o săptămână acesta se simțea abătut și gata să termine cu viața dacă va fi închis, aceleași idei le avea și duminica trecută?