ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox al Europei de Nord, a povestit, într-o intervenție telefonică la emisiunea "Jocuri de Putere", de la Realitatea TV, cum a decurs vizita sa la familia Bodnariu.
 
În opinia PS Macarie, atât familiei Bodnariu, cât și familiei Nan - care se află într-o situație similară - li s-a făcut o nedreptate de către autoritățile norvegiene.
 
"Zilele acestea mă aflu în Norvegia, alături de familii care sunt în mare încercare. Acum sunt dincolo de cercul polar, unde am vizitat o familie ortodoxă. În aceeași încercare precum familia Bodnariu se află și o familie ortodoxă - familia Nan. Marea mea bucurie a fost să găsesc familii foarte responsabile, cu o conștiință creștină care nu lasă urmă de îndoială în ce privește responsabilitatea și conștientizarea situației grave. Nu am găsit nici o urmă de iresponsabilitate sau fundamentalism religios. M-au primit cu multă căldură, am simțit că suferința lor e cumplit de greu de suportat", a explicat PS Macarie, la Realitatea TV.

Episcopul Ortodox al Europei de Nord a atras atenția cu privire la gravitatea traumelor provocate părinților și copiilor prin separarea forțată. El nu a exclus existența unor "erori care pot apărea în relația dintre părinți și copii", dar a subliniat că acestea pot fi rezolvate doar în sânul familiei.

"În calitate de frate creștin și părinte, mărturisesc ce văd și simt: o durere greu de expus în vorbe. Fiecare dintre noi, din poziția în care suntem, avem obligația morală să susținem valorile familiale. (...) Avem obligația morală să veghem ca nu cumva tăvălugul abordărilor stric instituționale să reducă sufletul și relațiile din societate la abordări statistice și teoretice. E vorba de oameni, de suflete, care sunt foarte fragile", a spus PS Macarie.

"La familia Bodnariu, cât și la familia Nan, am fost primit cu multă dragoste și căldură sufletească și le-am adus mângâiere și încurajare. În aceste momente grele, de mare încercare, e important să fim alături unii de alții. La început, soții Bodnariu nu mi-au putut spune nimic. Au plâns la pieptul meu și eu am plâns împreună cu ei, apoi ne-am șters lacrimile și am vorbit. Sunt traumatizați atât părinții, cât și copiii. Am făcut și fac apel la toate autoritățile competente, preocupate de interesul copiilor, să găsească soluțiile cele mai potrivite pentru ca ei să-și găsească pacea și liniștea. Numai familiile își pot asuma cu adevărat rolul de creștere și educare echilibrată a copiilor. (...) Familia Bodnariu a fost dispusă să transmită mai mult; familia Nan m-a rugat să păstrez confidențialitatea, încredințându-mi mie necazul lor", a mai povestit Episcopul Ortodox al Europei de Nord.