ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhia Ecumenică a anunțat miercuri, într-un comunicat de presă, canonizarea cuvioșilor Sofronie Saharov și Ieronim Simonopetritul, informează agenția Basilica.

Hotărârea a fost adoptată  în cadrul ședinței Sfântului Sinod întrunit în data de 27 noiembrie la Fanar, sub președinția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Canonizarea celor doi vine la puțin timp după ce liderul ortodox a vizitat Sfântul Munte Athos, acolo unde a făcut public faptul că mai mulți vor fi trecuți în rândul sfinților.

În cadrul întâlnirii din 20 octombrie cu reprezentanții mănăstirilor din Sfântul Munte Athos, Patriarhul Ecumenic i-a menționat pe Daniil Katunakiotul, Ieronim Simonopetritul, Iosif Isihastul și Efrem Katunakiotul.

Câteva zile mai târziu, la încheierea vizitei athonite, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a anunțat că viața și opera arhimandritului Sofronie Saharov urmează să fie cercetate în vederea canonizării, menționează Basilica.

Sofronie Saharov este unul dintre cei mai populari părinți ai secolului XX în toată lumea ortodoxă, inclusiv în România.

Părintele Sofronie a fost ucenicul și biograful Sfântului Siluan Athonitul, fiind născut pe 23 septembrie 1896 în Rusia. În anul 1926 a intrat că frate în obștea Mănăstirii Sfântul Pantelimon din Muntele Athos, unde a devenit ucenic al Sfântului Siluan.

A fost hirotonit diacon în 1930 de Sfântul Ierarh Nicolae Velimirovici. O biografie integrală a părintelui Sofronie puteți găsi aici.