ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Căsătoriile religioase mixte între ortodocși și ne-ortodocși sunt interzise, dar episcopul locului poate da dispensă, în schimb, căsătoriile dintre ortodocși și ne-creștini sunt absolut interzise, a consfințit Marele Sinod din Creta, anunță Patriarhia Română, într-un comunicat.

Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe reunit în Creta între 16-26 iunie 2016 a stabilit reguli în ceea ce privește Sfânta Taină a Cununiei și impedimentele la aceasta.

Potrivit Marelui Sinod, unirea liberă dintre un bărbat și o femeie este o condiție indispensabilă în îndeplinirea căsătoriei.

În același timp, căsătoria civilă dintre un bărbat și o femeie înregistrată legal nu are un caracter sacramental, ci ea constituie un act de coabitare asigurat de stat, diferit de căsătoria binecuvântată de Dumnezeu și Biserica Sa, precizează Patriarhia.

Totodată, Biserica nu acceptă ca membrii ei să încheie contracte de coabitare cu persoane de același gen, precum și nici o altă formă de coabitare diferită de căsătorie.

Conform tradiției canonice ortodoxe, care condamnă categoric bigamia precum și a patra căsătorie, o căsătorie care nu este dizolvată irevocabil sau anulată, precum și a treia căsătorie preexistentă constituie impedimente absolute pentru încheierea unei căsătorii.

Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conform canonului, a hotărât Marele Sinod Ortodox din Creta, însă există și excepții.

"Posibilitatea aplicării iconomiei (excepțiilor, dispensei, n.r.) bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericești, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului", a decis Marele Sinod, potrivit Patriarhiei Române.

Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este, însă, absolut interzisă, potrivit canoanelor.

La aplicarea tradiției bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie, practica bisericească trebuie să țină cont, în egală măsură, de prescripțiile legislației civile cu privire la acest subiect, fără să depășească limitele iconomiei bisericești, a mai hotărât Marele Sinod.

"Pentru a păstra unitatea de credință și de viață spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină", mai explică Patriarhia.

Totuși, prin excepție, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină, după obținerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie, detaliază Patriarhia Română.

În acest sens, la cea de-a doua Conferință Panortodoxă Presinodală din anul 1982, Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe au confirmat această practică a iconomiei sau dispensei, menționând însă condiția ca pruncii care se nasc dintr-o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă.

Conform Statutului pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, numai episcopul conducător al eparhiei (chiriarhul) poate acorda dispensă bisericească pentru căsătorii mixte.

"În concluzie, în lumina celor menționate mai sus, episcopul locului (chiriarhul) poate să acorde (ca excepție de la regulă) dispensă pentru căsătoria religioasă a unei persoane creștin-ortodoxe cu o persoană de altă confesiune creștină", precizează Patriarhia.