ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Site-ul Adevărul este acuzat că atacă Biserica Ortodoxă Română prin "prin prezentări exagerate, incomplete sau tendențioase", arată un comunicat al Patriarhiei Române.

Reacția Bisericii a venit ca urmare a postării unui articol pe siteul Adevărul.ro intitulat: Ce averi are Biserica Ortodoxă: sute de mii de hectare de teren şi pădure, hoteluri, trust de presă şi fabrici de milioane.

Patriarhia menționează că jurnaliștii de la Adevărul manipulează: "autorii articolului menţionat folosesc şi acum o prezentare hiperbolică a proprietăților Bisericii Ortodoxe Române: „sute de mii de hectare de teren şi pădure” şi în special o exagerare iresponsabilă şi culpabilă privind suprafaţa de pădure aflată în proprietatea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei: „sute de mii de hectare de pădure”, când de fapt aceasta deţine aproximativ 30.000 de hectare de pădure.
 
Ca de fiecare dată când abordează acest subiect, jurnaliştii de la Adevărul menţionează doar veniturile şi proprietăţile unităţilor bisericeşti (eparhii, parohii, mănăstiri) şi ignoră cu desăvârşire cheltuielile acestora. Eroarea, probabil premeditată a jurnaliştilor de la Adevărul, este că de fiecare dată aceştia confundă statutul fiscal al unităţilor bisericeşti cu cel al societăţilor comerciale".

Patriarhia îi acuză pe cei de la Adevărul că atacă la comandă Biserica Ortodoxă Română, tocmai pentru că este singurul cult nesusținut financiar sau politic din străinătate.

"Biserica Ortodoxă Română, fiind autocefală, cu centrul de conducere în România, apărătoare a identităţii şi unităţii naţionale, spre deosebire de alte culte din România, despre veniturile şi proprietăţile cărora nu se scrie niciodată nimic, nu este susţinută financiar sau politic de vreo confesiune religioasă sau organizaţie creştină din străinătate. Aceasta explică, în mare măsură, şi faptul de ce ea este permanent ţinta atacurilor comandate din presa românească, în special a celor de la publicaţia Adevărul", se arată în comunicat.

În ceea ce privește afirmațiile ministrului de finanțe, Eugen Teodorovici, cum că la finalul anului s-ar putea impozita o parte din veniturile exceptate de taxare ale cultelor, BOR afirmă că este deschisă dialogului.

"Presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaționale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice. Până în prezent a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietățile sale confiscate de regimul comunist", arată Patriarhia Română.