ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Episcopul Hușilor, Corneliu Bârlădeanu, implicat într-un scandal sexual, mai poate aduce probe în apărarea sa, în condițiile în care Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale, în caz contrar riscând excluderea din clerul Bisericii Ortodoxe Române. 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a explicat că dacă se va decide excluderea sa, care este cea mai aspră sentință pe care o poate da Consistoriul, atunci episcopul își poate păstra statutul de monah. Dacă Sinodul decide suspendarea sa totală din toate atribuțiile, va fi înlocuit temporar, cel mai probabil, cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.

„Episcopul riscă excluderea din clerul BOR dacă pe parcursul judecării sale de către Consistoriul arhieresc nu va prezenta niciun argument factual în apărarea sa. Imaginile din filmul apărut în presă sunt reale. Dacă le contestă, el este dator să probeze lipsa lor de veridicitate. Excluderea sa din cler este cea mai aspră sentință care se poate da din partea Consistoriului. Putem vorbi despre retragerea sa din treptele clericale. În fond, caterisire", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, pentru News.ro, precizând că este pentru prima dată în Biserica Ortodoxă Română când un ierarh este judecat de către Sinod pentru o asemenea abatere de natură morală și disciplinară.

Întrebat ce se va întâmpla cu episcopul după caterisire, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a spus că acesta își poate păstra statutul de monah.

„Își va putea păstra statutul de monah, întrucât astfel are și șansa vindecării sale morale in spațiul binefăcător al Bisericii. Orice ierarh este în mod fundamental monah, călugar. Acest statut evident și-l păstrează pentru că este și bine să rămână în Biserică un om care dă dovada de dorință de îndreptare. Episcopul de Husi nu trebuie demonizat. Nu vorbim despre asemenea lucruri în Biserică. Este un om care a greșit”, a mai spus Bănescu, precizând că în acest moment episcopul de Huși este suspendat de la slujire.

În cazul în care Sinodul va decide suspendarea sa totală din toate atribuțiile atunci va fi înlocuit temporar, cel mai probabil cu ierarhul său superior, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan.

Potrivit lui Vasile Bănescu, lucrurile ar fi fost mult simplificate dacă episcopul Hușilor ar fi solicitat retragerea, dar acest lucru nu s-a întâmplat. 

„Nu, nu s-a întâmplat lucrul acesta. Am fi aflat cu toții dacă era cazul. Are posibilitatea să o facă în cursul zilei de astăzi (n.r. - joi) sau mâine (n.r. - vineri) pe parcursul derulării ședintelor Sfântului Sinod. Până acum nu s-a întâmplat acest lucru. Este deja tardiv pentru că imaginea instituției noastre a fost afectată, evident, de un asemenea caz. El a fost sfătuit să se retragă. Personal, am transmis lucrul acesta. Nu a făcut-o până acum. Mai are timp s-o facă și astăzi sau mâine, dar chiar dacă ar face-o ancheta nu se va opri aici, pentru că în filmul respectiv este implicată și o a doua persoană și mai știm că există și un caz foarte grav de șantaj - încă trei clerici din Episcopia Hușilor sunt în acest moment anchetați de DNA. Asadar, ancheta pentru o faptă de imoralitate va continua", a mai spus Bănescu.

Întrebat unde ar putea fi îndrumat să se retragă după caterisire, Vasile Bănescu a spus că nu știe încă.

„Nu știu unde anume va fi îndrumat sa se retragă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.