ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel a vorbit în Catedrala Patriarhală, la finalul slujbei de Te Deum săvârșită cu prilejul Zilei Naționale a României, despre importanța și rolul bisericii în actul istoric de la 1 Decembrie 1918:
 
"Prin rugăciune, prin cuvânt rostit, prin cărți tipărite, prin prezența personală și fapta concretă a slujitorilor ei, Biserica a fost activă în lucrarea de unire a poporului român într-un stat român unitar, implicându-se în realizarea acestui ideal prin ierarhi cărturari, preoți și diaconi patrioți, profesori de teologie și studenți în teologie, aceștia având talent oratoric, putere de convingere și de mobilizare, dar și prin călugări sau călugărițe care au îngrijit soldații răniți, prin mănăstiri și parohii care au organizat colecte de bani și de alimente, toți împreună încurajând moral și ajutând material pe luptătorii români pentru libertate și unitate națională.
 
În timpul Războiului din perioada 1916-1918, mai mult de 250 de preoți ortodocși români au însoțit trupele armatei române pe câmpurile de luptă în calitate de confesori militari. Unii dintre ei au murit pe front, alții au fost luați prizonieri și deportați. Peste 200 de călugări și călugărițe au activat ca infirmieri în diferite spitale de campanie sau pe front, unii murind la datorie, din cauza tifosului exantematic. Sute de preoți au fost anchetați, jefuiți sau alungați din parohiile lor de către inamic, alții au murit împușcați în teritoriile ocupate de trupele germane. În Transilvania, 150 de preoți au fost aruncați în închisorile maghiare, unii fiind condamnați la moarte sau la ani grei de închisoare. Alți peste 200 de preoți au fost deportați în vestul Ungariei, în județul Șopron, unde au trăit în condiții inumane până la eliberarea lor în 1919 de către trupele române", a spus Patriarhul României, potrivit basilica.ro.
 
În ceea ce privește evenimentul însuși al Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, între cei 1228 de delegați oficiali din Adunarea Națională Constituantă au fost și mulți slujitori ai Bisericii.
 
"Acum, la aniversarea a 97 de ani de la Marea Unire din 1 decembrie 1918, dorim să exprimăm omagiul și recunoștința cuvenite tuturor făuritorilor actului măreț al istoriei noastre pentru care au luptat moșii și strămoșii noștri, știind că unirea tuturor provinciilor românești într-un stat român unitar a fost încoronarea multor eforturi jertfelnice, spirituale și materiale, de afirmare a conștiinței naționale și a dorinței de unitate națională.
 
Pentru toate binefacerile Marii Unirii, aducem astăzi mulțumire lui Dumnezeu Cel preaslăvit în Sfânta Treime și pomenim cu recunoștință pe toți eroii români care s-au jertfit pentru libertatea, unitatea și demnitatea poporului român.
 
De Ziua Națională a României trebuie reafirmată în mod special prețuirea și dragostea față de poporul român."
 
Patriarhul Daniel a făcut apel la solidaritate, la contribuție pentru promovarea educației spirituale și intelectuale a tinerilor. Biserica trebuie "să contribuie la păstrarea și cultivarea darului sănătății spirituale și fizice a poporului român".
 
"În acest sens, trebuie să contribuim, prin rugăciune, solidaritate și fapte bune, la alinarea suferinței celor care au pătimit în urma incendiului de la Clubul Colectiv din București. De asemenea, trebuie să contribuim mai mult la promovarea educației spirituale și intelectuale a copiilor și a tinerilor, pentru ca ei să realizeze mai eficient legătura dintre cunoștințele intelectuale și viața concretă de zi cu zi.
 
Totodată, Biserica trebuie să contribuie la păstrarea și cultivarea darului sănătății spirituale și fizice a poporului, prin tratarea bolnavilor din așezămintele ei medicale, prin extinderea programelor: „Donează sânge! Salvează o viață” și „Sănătate pentru sate”, precum și prin programele de medicină preventivă, care să-i ajute pe oameni să evite diferite boli.
 
O grijă deosebită trebuie arătată în continuare și pentru păstrarea identității și spiritualității românești în viața românilor aflați printre străini, în diaspora română.
 
Astăzi, toți cetățenii României, toate instituțiile statului și toate cultele religioase avem datoria să păstrăm și să cultivăm darul unității naționale ca fiind un simbol al demnității poporului român, obținut cu multe jertfe de vieți omenești și multe eforturi spirituale și materiale, spre binele României și bucuria românilor de pretutindeni", a spus Patriarhul Daniel în finalul cuvântului rostit după slujba de Te Deum, săvârșită cu prilejul Zilei Naționale a României.