ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aspirațiile spre bine și frumos ale tinerei generații trebuie susținute de întreaga societate, care are responsabilitatea de a-i orienta pe tineri și de a le cultiva încrederea pentru a iubi valorile spirituale, morale și culturale perene, a afirmat joi seara patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, în deschiderea celei de a treia ediții a Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea.

Patriarhul Daniel a îndemnat la cultivarea de către tineri a bucuriei față de familia creștină.

"Vă încurajăm să cultivați cu bucurie iubirea față de familia creștină, care poate fi descoperită numai în Biserică, deoarece aici ea are valoare de icoană a iubirii lui Hristos față de umanitate, iar sfinții Bisericii sunt modele de viață în Hristos și rugători pentru toți tinerii din lume", a îndemnat patriarhul.


Pe esplanada Catedralei Patriarhale a avut loc joi deschiderea oficială a evenimentului, tinerii participanți fiind întâmpinați de Patriarhul Daniel.

În cadrul festivității de deschidere a fost oficiată slujba de Te Deum. Alături de Patriarhul Daniel au slujit Teofan — mitropolit al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Laurențiu — mitropolit al Ardealului, Iosif — arhiepiscopul și mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, PS Părinte Qais, episcop de Erzurum, episcopii vicari patriarhali Varlaam Ploieșteanu și Ieronim Sinaitul, Timotei Prahoveanu — episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Grupul Psaltic "Tronos" al Catedralei Patriarhale a intonat Imnul de stat al României, iar Orchestra Metropolitană București, dirijată de maestrul Daniel Jinga, a cântat imnul întâlnirii, alături de Mihai Georgescu, solistul trupei Bere Gratis.

Momentul a fost urmat de prezentarea invitaților, rând pe rând reprezentanți ai tinerilor ortodocși din Grecia, din Egipt, din partea Patriarhiilor Ierusalimului și Alexandriei și a Întregii Africi, a Antiohiei, din celelalte patriarhii autocefale — Serbia, Bulgaria, Polonia, Georgia, Cipru, Albania, Ucraina, dar și din SUA (Arhiepiscopia Ortodoxă a celor două Americi).

La întâlnire au fost prezente delegațiile tinerilor din arhiepiscopiile din țară și reprezentanți ai românilor din Diaspora (Spania, Portugalia, Italia, Franța, Germania, Austria, Suedia, Finlanda, Basarabia, nordul Bucovinei și sudul Basarabiei), care au urcat pe scenă și și-au prezentat steagul.

Tot joi seară a fost aprinsă flacăra Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din toată lumea.

 

Mesajul Președintelui României, Klaus Iohannis, a fost transmis de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial – Departamentul Cultură, Culte și Centenar. Guvernul României a fost reprezentat la #ITO2016 de dl. Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte. La eveniment a fost prezent și dl. Ministru Mircea Dumitru, Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice fiind un partener constant al Patriarhiei Române în activitățile cu tinerii. 


2.500 de persoane, cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani, din toate eparhiile ortodoxe române, precum și reprezentanți ai unor Biserici Ortodoxe surori participă la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea. Manifestarea încununează evenimentele dedicate tinerilor și organizate în cuprinsul Patriarhiei Române în Anul Omagial al Educației Religioase a Tineretului Creștin Ortodox.