ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regele Mihai I, care a murit pe 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, a fost înmormântat sâmbătă seara la Catedrala arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș.

Slujba de înmormânatare a avut loc la București, în Catedrala Patriarhiei, fiind oficiată de Patriarhul Daniel.

În urmă cu 77 de ani, în dimineața zilei de 6 septembrie 1940, Mihai I era încoronat cu Coroana de Oțel a Regelui Carol I și uns cu Sfântul și Marele Mir în fața Patriarhului Nicodim, tot în Catedrala Patriarhiei.

Înaintea începerii slujbei de înmormântare a Regelui Mihai, Patriarhul Daniel a spus că biserica este prea mică pentru un eveniment atât de imoportant, aducând în discuție necesitatea unei Catedrale mai mari: „Regretăm că această catedrală este prea mică și nu pot fi prezenți tot cei care ar fi dorit”.
 
Pe Dealul Mitropoliei și la slujba de la Catedrala Patriarhală au avut acces doar membrii familiei regale, reprezentanții caselor regale din întreaga lume și oficialii statului român.
 
Slujba de la Catedrala Patriarhală a durat aproximativ o oră, iar la final Patriarhul Daniel a evocat personalitatea Regelui Mihai, despre care a spus că a venit la Catedrala Patriarhală de nenumărate ori.

„Majestatea sa a venit de multe ori în această biserică ocrotită de Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena, constituită între 1656-1658. Aici a primit binecuvântare ca rege minor în vârstă de 6 ani, iar în 1940 a fost uns Rege al României de Patriarhul Nicodim. La vârstele copilăriei, adolescenței și maturitărții, Regele Mihai, alături de tatăl, de mama sau de alți membri, a fost prezent de foarte multe ori aici”, a spus Patriarhul Daniel, în predica de la finalul slujbei.

Pe 1 decembrie, Patriarhul Daniel spunea că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului va avea loc anul viitor, dar și că lucrările au o întârziere de două luni față de grafic.

„Viitoarea Catedrală va fi mărginită de clădiri unde se vor desfășura activități care există deja în Patriarhia Română, dar care acolo vor oglindi în mod foarte concret această firească și plurală implicare a Bisericii în societate, care nu este doar una liturgică. Este vorba de un Muzeu al Creștinismului Românesc care se va afla sub cota 0, precum și un centru de primire al pelerinilor care vor putea înnopta acolo gratuit; va exista o bibliotecă, un așezământ medical unde oamenii fragilizați social, sărmani, vor putea beneficia de sprijin din acest punct de vedere”, a declarat Vasile Bănescu în urmă cu câteva zile.