ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Botezul ne curățește de păcate sufletești și trupești și ne dăruiește o viață nouă - viața în Hristos, viața trăită încă din lumea aceasta în comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt, în comuniune cu Sfânta Treime, le-a transmis, la slujba de sfințire a Aghesmei Mari, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, credincioșilor ortodocși prezenți vineri în Catedrala patriarhală.

 Din cauza viscolului, după Sfânta Liturghie, Patriarhul Daniel a oficiat slujba cea mare de sfințire a apei — Agheasma Mare, în Catedrala patriarhală, împreună cu episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Timotei Prahoveanul, și episcopul de Erzurum, arhimandritul Qais Sadiq, preotul comunității creștin ortodoxe arabe din România.

Întâistătătorul BOR a subliniat că sărbătoarea Botezului Domnului reprezintă un prilej de bucurie.

„Această sărbătoare este pentru noi izvor de bucurie, pentru că ne aduce aminte de botezul nostru. Este reînnoirea botezului nostru, nu prin repetarea botezului, ci prin împrospătarea lui atunci când gustăm din apa sfințită și ne stropim casele", a spus Patriarhul.

El a precizat că Agheasma Mare are trei mari puteri. "Mai întâi putere curățitoare și sfințitoare a sufletelor și a trupurilor și putere vindecătoare de boli sufletești și trupești și putere izgonitoare sau eliberatoare de duhuri necurate", a explicat înaltul ierarh.

Potrivit Întâistătătorului BOR, Agheasma Mare aduce aminte nu doar de botezul fiecăruia, ci și de botezul poporului român, "care nu are un an al creștinării ca alte popoare, fiindcă n-a fost creștinat la comandă, ci printr-un proces început cu Sfântul Apostol Andrei, Apostolul românilor, și continuând de-a lungul veacurilor când noi ne formam ca popor nou în istorie, din geto-daci și romani".

„De aceea, am rezistat în fața multor popoare migratoare, năvălitoare, în fața multor încercări pentru că am fost creștinați adânc, ca să rezistăm în timp. Și Dumnezeu, datorită credincioșiei noastre față de Hristos, ne-a ajutat să trecem prin suferințe, necazuri, încercări și să simțim și bucuria Învierii lui Hristos în viața poporului român", a spus Patriarhul.

La sfârșitul slujbei, apa sfințită din cele 20 de butoaie — peste 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei — a fost oferită sutelor de credincioși prezenți la ceremonie.

Credincioșii ortodocși și greco-catolici sărbătoresc, vineri, Boboteaza, care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfințirii apelor.

În credința ortodoxă, sărbătoarea amintește Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păși în viața publică. Potrivit tradiției, la Bobotează se săvârșește slujba de sfințire a apelor — Agheasma Mare, care are semnificația simbolică de act de regenerare cosmică.

Apa sfințită de Bobotează se ia dimineața, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case și se ia în afara acestor zile binecuvântate de Biserică doar cu acordul preotului duhovnic.

Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului.