ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminica aceasta Patriarhul României s-a adresat românilor ortodocși de pretutindeni, transmițându-le că esența textului biblic citit astăzi este următoarea: bunătatea lui Hristos eliberează pe oameni de răutatea demonilor.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul istoric din Reședința Patriarhală cu hramul Sf. M. Mc. Gheorghe, scrie basilica.ro.

În omilia expusă, Patriarhul a atras atenția că demonii din evanghelie recunoșteau că Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu. Ei mărturiseau dumnezeirea Lui, dar se simțeau nu numai deranjați, ci chiar chinuiți de faptul că Iisus a venit mai înainte de vreme, de vremea judecății de Apoi. Demonii din oamenii stăpâniți de ei se simt chinuiți prin contrastul dintre bunătatea lui Iisus și răutatea demonilor, sfințenia și smerenia lui Iisus și necurăția și mândria demonilor.

Parcurgând mai departe textul biblic ce ne înfățișează vindecarea demonizaților din ținutul Gadarei, Patriarhul a evidențiat că Mântuitorul aprobă în mod surprinzător cererea demonilor de a intra în turma de porci.

Aceasta se datorează faptului că Iisus vrea să arate că puterea demonilor este limitată și că va veni ziua în care ei vor fi pedepsiți și aruncați în adâncul iadului care acum va fi simbolizat de adâncul mării în care se va arunca turma de porci și unde va pieri.

Cu privire la puterea demonilor, ei știu că au putere limitată, adaugă Întâistătătorul Bisericii noastre. Caracteristic lor, este faptul că îi deranjează iubirea milostivă a lui Hristos față de oameni pentru că ei sunt răi. Îi chinuiesc pe unii oameni pe care îi stăpânesc și apoi îi îndeamnă pe cei stăpâniți de ei să-i facă să sufere pe alți oameni. Ca o remarcă, Iisus vine să-i elibereze pe cei doi posedați din ținutul Gadarei, dar nimeni nu L-a chemat.

În pericopa de astăzi identificăm o pagubă materială însemnată prin aruncarea turmei de porci în mare. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat acest moment și a spus că pierderile materiale au un caracter salvator.

„Evanghelia ne arată că uneori Dumnezeu ca să salveze sufletul omului îngăduie unele pagube materiale în gospodăria, viața și lucrarea oamenilor pentru ca ei să nu se mai lipească atât de mult de lucrurile materiale, limitate și trecătoare, ci să se apropie mai mult de Dumnezeu prin rugăciune și prin fapte de milostenie”, a spus Patriarhul.

Omul chinuit de demoni trăiește o mare dramă. În evanghelie se observă că cei doi nu mai sunt persoane umane libere. Altcineva folosește vocea, mintea și mișcările trupului lor. Ei sunt violenți din cauza duhurilor rele din ei. Demonizarea este o înstrăinare a omului de propria natură. Este o îndepărtare de Dumnezeu, de semeni și o înstrăinare de el însuși.

În contrast, Mântuitorul Iisus Hristos vrea ca omul să fie liber. El dorește să-l ducă în comunitate nu în izolare, să-l ridice nu să-l coboare sub nivelul demnității sale, să-l facă iubitor de semeni nu răufăcător, potrivit Patriarhului României. Aici vedem diferența dintre iubirea milostivă a lui Hristos pe de o parte și răutatea demonilor pe altă parte.

Distinctiv pentru pasajul biblic citit azi este faptul că este un text al eliberării. Totodată, este un text profetic, deoarece Mântuitorul începe eliberarea de sub stăpânirea diavolului prin vindecări sau eliberări ale oamenilor de sub puterile demonice.

Puterea vindecătoare o va transmite mai departe Sfinților Apostoli și Bisericii Sale. În Biserică avem mai multe rugăciuni pentru scoaterea demonilor din oamenii pe care au pus stăpânire și aceste rugăciuni se citesc însă în stare de post, de smerenie, a punctat cu înțelepciune Patriarhul.

Remediul pentru a nu cădea sub incidența duhurilor rele este acela de a avea permanent o legătură cu Dumnezeu, a continuat Părintele Patriarh.

„Sfinții Părinți spun că dacă omul este în permanentă legătură cu Dumnezeu prin rugăciune și prin fapte bune demonii nu au nicio putere asupra lui. Dacă însă slăbesc rugăciunea, credința și scade râvna pentru cele sfinte omul se înstrăinează de Dumnezeu și din cauza aceasta este stăpânit de duhurile rele”.

Patriarhul Daniel și-a încheiat predica sa cu o rugăciune: Ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu să ne dăruiască și nouă puterea de a rămâne permanent uniți cu Hristos prin rugăciune, prin împlinirea voii Lui, prin toate faptele bune pe care le săvârșim.

În cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Protosinghelul Andrei Anghel de la Reședința Patriarhală a fost hirotesit Arhimandrit. El a primit ca semne distincte Crucea, Bedernița și Toiagul, informează Radio Trinitas.

La finalul slujbei, Părintele Patriarh Daniel l-a felicitat și i-a urat ani rodnici de slujire în noua demnitate.

„Ne rugăm lui Dumnezeu să-i dăruiască putere să-și continue activitatea și să reprezinte Biserica în relație cu oamenii care vizitează Reședința și care cer sfaturi și informații. Ne-am gândit că această încurajare este și un semn de recunoștință, dar și de apreciere pentru tot ceea ce a făcut în anii mulți de slujire la Mănăstirea Bistrița, apoi la Reședința Mitropolitană de la Iași și în mod deosebit aici la Reședința Patriarhală”.

Noul Arhimandrit Andrei Anghel a fost, cu aprobarea Sfântului Sinod, hirotesit în această nouă treaptă după ce a fost călugăr de la vârsta de 14 ani și după 22 ani de preoție.