ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat la Catedrala Patriarhală, în Joia Mare, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.

Patriarhul României le-a vorbit credincioșilor despre Cina cea de Taină, a arătat că această taină mare - când ucenicii primesc pâinea care a devenit Trupul Domnului și vinul care a devenit Sângele Domnului - face ca cina respectivă să se numească nu ultima cina, the Last Supper, cum se spune în Occident, ci Cina cea de Taină sau Cina mistică.

„De ce e tainică ? Fiindcă vezi pâine și te împărtășești cu Trupul lui Hristos. Ai văzut vin și te împărtășești cu sângele lui Hristos. Dar Mântuitorul spune acum scopul: pentru iertarea păcatelor. Când ne împărtășim, spune cântarea de la strană, cu trupul lui Hristos vă împărtășiți și din izvorul cel fără de moarte gustați. Deci, în Sfânta Euharistie primim iertarea păcatelor, dar și arvuna Învierii și a vieții de veci. «Cine mănâncă Trupul Meu și bea Sângele Meu are viață veșnică în El și Eu îl voi învia în ziua de apoi». Iată rostul sau scopul pentru care Hristos Domnul a a săvârșit Cina cea de Taină și anume, pentru iertarea păcatelor și pentru viața veșnică”, a spus Patriarhul Daniel, potrivit basilica.ro.

„Mântuitorul, înainte de răstignire, de îngropare și de Înviere, dăruiește ucenicilor Săi iubirea răstignită, smerită, jertfelnică, dar care cuprinde în ea și arvuna Învierii. De aceea, Părintele Dumitru Stăniloae spune că atunci când ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos ne împărtășim cu iubirea lui smerită, sfântă, curată, răbdătoare, iubirea lui ascultătoare de Dumnezeu până la moarte care corectează păcatul neascultării lui Adam și al Evei. Este iubirea în care voința omului urmează voinței divine, în care gândirea omului este una cu gândirea lui Dumnezeu”, a menționat Patriarhul României.

Această iubire smerită jertfelnică a lui Hristos s-a văzut prin faptul că nu a răspuns la ură cu ură, nu a răspuns la trădare cu trădare.

„Mântuitorul Iisus Hristos l-a iubit pe Iuda cu toate că știa că Îl va trăda. Nu l-a exclus din iubirea Sa și, de asemenea, El s-a rugat pentru cei care Îl răstigneau zicând «Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac». Și a murit pe cruce în această iubire jertfelnică iertătoare zicând «Părinte, în mâinile Tale îmi dau sufletul Meu». Aceasta este iubirea mai tare decât moartea. Euharistia este izvorul iubirii mai tare decât moartea”, a mai explicat Patriarhul României.

"Ni se dăruiește Sfânta Împărtășanie pentru iertarea păcatelor, pentru viața de veci, pentru trezirea sau trezvia sufletului, spre împărtășirea cu Duh Sfânt, spre sănătate, spre bucurie, spre veselie”.
 
Liturghia Sfântului Vasile cel Mare este una dintre cele trei Liturghii ale cultului ortodox și se oficiază de 10 ori pe an.