ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Patriarhul Daniel și-a arătat, în repetate rânduri, susținerea față de familia tradițională care trebuie să facă față astăzi multiplelor provocări și crize din societatea contemporană.

Familia se găsește într-o situație fragilă și dificilă, spune Patriarhul, deoarece modelul însuși al familiei tradiționale este considerat de unii ca fiind învechit sau perimat.

Evidențiind contextul actual dominat de o mentalitate individualistă și secularizantă, care nu căută sfințirea vieții prin rugăciune, nașterea de copii și creșterea lor în credința creștină, Patriarul Daniel trage un semnal de alarmă față subminarea valorilor tradiționale ale familiei creștine, scrie Basilica.ro.

Patriarhul României avertizează că există un număr în creștere a persoanelor care tratează căsătoria ca un simplu contract sau parteneriat între două persoane de gen diferit sau de același gen.

Parteneriatele sociale sau de conviețuire între persoane nu pot fi asimilate familiei tradiționale și orice atentat la identitatea tradițională a acesteia constituie o inovație artificială care nu poate purta numele realității naturale de care se îndepărtează, subliniază acesta.

În acest context, Biserica își arată grija, responsabilitatea, prețuirea și mai ales sprijinul pentru această instituție importantă a societății – familia, care deși a trecut prin multe încercări și pericole, totuși a fost instituția cea mai stabilă a umanității, asigurând continuitatea acesteia în istorie.

Subliniind faptul că familia este mai întâi de toate un dar al lui Dumnezeu-Creatorul pentru umanitate, Părintele Patriarh îndeamnă să susținem efortul Bisericii de a apăra familia naturală, tradițională, universală și de a rezista în fața unor „modele” noi de familie, care consideră că uniunea firească bărbat-femeie ar fi doar un model printre altele.

Fundament al existenței, stabilității și continuității societății europene, al maturizării iubirii părinților și al bunei educații a copiilor, al sănătății spirituale și al prosperității materiale, familia umană naturală nu poate fi înlocuită cu niciun substitut sau model artificial.

Numind-o adeseori binecuvântare și icoană a iubirii lui Dumnezeu pentru umanitate, Patriarhul României explică faptul că familia nu poate fi redusă doar la aspectele ei biologic, juridic, psihologic, sociologic sau economic, deoarece ea este mai mult decât toate acestea laolaltă și le transcende.

Pentru tradiția creștină și pentru toate religiile monoteiste, familia este o realitate sacră, o împlinire a ființei umane în starea de comuniune de iubire generoasă, având vocația sfântă de a fi conlucrare vie a omului cu Dumnezeu-Creatorul vieții naturale terestre, pentru a dobândi viața eternă, cerească, în iubirea eternă a lui Dumnezeu.

Având în vedere că relația părinți-copii se înțelege mai ales din perspectiva relației omului cu Dumnezeu, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române îi îndeamnă pe părinți să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să-și păstreze sănătatea sufletească și trupească, să cultive libertatea de a face binele și de a aduce bucurie celor din jurul lor.

În ceea ce îi privește pe copii, Patriarhul tinerilor le adresează sfatul părintesc de a-și iubi părinții și de a se ruga pentru ei, întrucât prin ei Dumnezeu le-a dăruit viața și tot prin ei îi ajută să-și împlinească vocația lor de-a crește spiritual în iubire față de Dumnezeu și de oameni.