ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii din Comisia de muncă au adoptat un amendament prin care se suspendă temporar actualizarea pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic și consular, ale judecătorilor și procurorilor, ale militarilor, polițiștilor.

„Până la 1 ianuarie 2019 se suspendă temporar actualizarea în funcție de majorarea salariilor, soldelor, indemnizațiilor de încadrare și indemnizațiilor lunare a pensiilor de serviciu ale funcționarilor publici parlamentari, ale membrilor Corpului diplomatic și consular, ale judecătorilor și procurorilor, ale militarilor, polițiștilor și funcționarilor publici cu statut special din sistemul penitenciar, ale auditorilor publici externi precum și actualizarea indemnizației pentru limită de vârstă de care beneficiază deputații și senatorii", se precizează în amendamentul depus de Ministerul Muncii la Legea salarizării.

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a acuzat că textul amendamentului este neconstituțional.

„E un pas înainte spre legalitate dar tot nu e legal. (...) Și un an și trei zile și șapte zile dacă vorbim de discriminare este ilegal. Este neconstituțional. (...) Nu poți să stabilești o pensie mai mare decât cea care e în plată pe o funcție similară. Dvs interveniți în corpul unei legi organice, legea 223 cu un articol și îmi suspendați temorar dreptul pe un an de zile. Este neconstituțional. Că e o zi, că sunt două zile (...) tot neconstituțional este articolul", a spus președintele SNPPC Dumitru Coarnă.

Ministrul Muncii Olguța Vasilescu a explicat că impactul bugetar ar fi foarte mare și a dat ca exemplu salariile militarilor, care „cresc și cu 200%".

„Salariile militarilor cresc și cu 200%. Vă dați seama ce impact este pe legea pensiilor și nu numai la ei. Și la magistrați e același lucru, la toți cei care au pensii speciale. Că aici nu vorbim doar de militari. Vorbim în ansamblu. Noi am stabilit deja că vom intra și în legea pensiilor pentru că și acolo sunt foarte multe disfuncționalități (...) Până la acea dată, evident că vom avea discuțiile respective și până atunci am propus această suspendare. S-a mai întâmplat acest lucru și în anii anteriori și nu a fost declarat neconstituțional", a spus ministrul Muncii Olguța Vasilescu.

„Vă dau o veste proastă: tot sistemul de pensii este discriminatoriu. Ca dovadă că oameni care au cotizat timp de 15 ani la acest sistem, ajung la egalitate cu cei care au o indemnizație minimă. Dumneavoastră nu vedeți altă soluție. Ar mai fi o soluție. Să creștem salariile militarilor și a acestor categorii din grilă. (..) În ceea ce privește constituționalitatea acestui text, vă asigur că este constituțional textul", a mai adăugat ministrul Muncii.

În timpul dezbaterilor, senatorul PSD Liviu Pop a atras atenția că discuția privind constituționalitatea textului legii ar putea pune presiune pe judecătorii de la Curte, în situația în care legea ar fi atacată și magistrații ar trebui să dea o decizie.

„Fiindcă tot a anticipat domnul coleg că PNL va ataca la CCR acest text de lege, da, probabil că o vom face. Eu o să îi sfătuiesc pe colegii mei să facem acest demers, dar nu există presiune pe CCR câtă vreme decizia CCR 794 din 2016 și decizia 23 a ICCJ din același an (...) reglementează ca fiind neconstituționale exact aspectele la care se referă domnul lider sindical. Cu alte cuvinte drepturi o dată câștigate nu se pot anula și aceeași familie ocupațională cu persoane încadrate în funcții identice cu atribuțiuni identice trebuie plătite identic. (...) Există articole care se referă la pensii în legea salarizării. Ghiveciul e complet în mod tendețios, cu intenția clară de a crea confuzie și dezordine în această problemă", a spus senatorul PNL Carmen Hărău.