ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma civică apolitică ÎMPREUNĂ, care a proclamat data de 30 noiembrie ca Zi a solidarității cu familia Cameliei Smicală, doctorița rezidentă în Finlanda, căreia autoritățile din Tampere i-au confiscat și separat copiii, a anunțat vineri manifestările de susținere pentru reîntregirea și repatrierea familiei Smicală. Flashmob-uri de susținere vor avea loc sâmbătă și duminică în mai multe orașe din țară și străinătate. Acestea au scopul de a informa despre încălcările drepturilor copiilor în Finlanda și despre lipsa de mobilizare a autorităților române în apărarea propriilor cetățeni.

Pe pagina de social media a Platformei ÎMPREUNĂ au fost publicate vineri detaliile referitoare la zilele solidarității naționale pentru Mihai și Maria Smicală:

- Bacău, 30 noiembrie (sâmbătă), ora 13:00, în Piața Tricolorului

- Brașov: 30 noiembrie (sâmbătă), ora 15:00, în fața Prefecturii

- Buzău, 30 noiembrie (sâmbătă), ora 13:00, Aleea Școlilor, nr. 1

- Giurgiu: 30 noiembrie (sâmbătă), ora 12:00, în fața Prefecturii

- Focșani: 30 noiembrie (sâmbătă), ora 16:00, în Piața Teatrului

- Iași: 30 noiembrie (sâmbătă), ora 12:00, în Piața Unirii

- Râmnicu Vâlcea: 30 noiembrie (sâmbătă), 1 Decembrie (duminică) și 7 decembrie (sâmbătă), ora 16:00 în centru, la ceas

- Sibiu: 30 noiembrie (sâmbătă) ora 12:00, în Parcul Sub Arini (la intrare, lângă Hotel Parc)

- București: 1 Decembrie (duminică), ora 12:00, Piața Universității (la statuia lui Mihai Viteazu)

- Cluj: 1 Decembrie (duminică), ora 15:00, în Piața Mihai Viteazu

- Galați: 1 Decembrie (duminică), ora 12:00, la Teatrul Dramatic

- Londra: 1 Decembrie (duminică), ora 12:00, la Ambasada Finlandei (în centrul Londrei)

- Milano: 1 Decembrie (duminică), ora 13:00, la Biserica Sf. Ambrozie

- Stuttgart: 1 Decembrie, ora 13:00, Marstallstrasse, magazinul Desigual

Organizatorii speră că astfel de manifestări vor fi preluate și de comunitățile din alte orașe. Din comentariile de pe contul de socializare al Cameliei Smicală rezultă că, până acum, la Piatra Neamț, orașul de origine al doctoriței românce, nu a fost anunțată vreo adunare de susținere. Acesta nu este un exemplu singular de oraș important din România care încă nu s-a solidarizat cu mesajul de apărare a copiilor români abuzați de autorități.

În continuarea întâlnirii de duminică de la statuia lui Mihai Viteazul din Piața Universității (București), Platforma civică ÎMPREUNĂ își invită simpatizanții la o lansare de carte. Astfel, duminică de la ora 14:00, scriitorul și istoricul Mircea Platon, redactorul șef al revistei „Convorbiri Literare”, va lansa volumul „Alexandru Vlahuță, primul și ultimul”, la librăria Sophia din strada Bibescu Vodă, nr. 19.

Luni, 2 decembrie, la ora 17:00, prof. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, președintele Cenaclului „Sfântul Simeon Noul Teolog”, organizează conferința intitulată „România 1918. Națiune și conștiință”, în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală. În cadrul evenimentului, vor conferenția scriitorii Mihai Gheorghiu și Mircea Platon.