ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O femeie care a traversat pe roșu și urma să fie sancționată contravențional a fost încătușată și dusă la secția de poliție, pentru că a refuzat să le prezinte buletinul oamenilor legii. Scena încătușării, care s-a întâmplat în centrul Capitalei, a devenit virală pe internet, prilej pentru dezbateri pro și contra modului în care au acționat polițiștii.

Recent, ministrul de Interne, Petre Tobă, a dispus inițierea unui proiect pilot, prin care echipajele structurilor operative ce acționează pentru asigurarea ordinii și siguranței publice să beneficieze de noi mijloace de comunicație rapidă, de tip tabletă.

În cadrul proiectului pilot, în valoare de aproximativ 512.000 euro, IGRP va achiziționa 665 de tablete și va fi realizat un sistem de interconectare și de comunicare securizată între acestea.

„Demersul dotării cu tablete pentru echipajele de intervenție se dezvoltă în cadrul unui proiect care a fost evaluat si selectat pentru finanțare din fonduri europene, respectiv Fondul pentru Securitate Internă, componenta de Cooperare Polițienească (FSI Police), în anul 2013. Proiectul respectiv a fost ulterior introdus ca acțiune în Programul Național FSI, document aprobat de către Comisia Europeană în anul 2015”, se precizează într-un comunicat al Ministerul de Interne. 

Cu ajutorul tabletelor, echipajele din teren vor avea acces rapid și securizat la bazele de date și vor putea introduce în sistem informațiile, direct de la fața locului. Astfel, verificarea identității persoanelor va fi mult mai rapidă, existând posibilitatea vizualizării în timp real a datelor și imaginii celor verificați. 

Totodată, echipajele care intervin la urgențele semnalate prin 112 vor putea accesa, pe timpul deplasării la fața locului, date preliminare privind istoricul altor evenimente semnalate la coordonatele respective, persoanele implicate și eventualul trecut infracțional al acestora, adaptându-și astfel modul de intervenție și resursele alocate. 

Proiectul pilot se va derula la nivelul municipiului București și în județele Constanța și Brașov, urmând ca primii polițiști să primească tabletele până la sfârșitul acestui an.