ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Piața autohtonă este invadată de lapte din import, iar fermierii români sunt în pierdere, spune ministrul Agriculturii.

Așa că a cerut ambasadelor noastre din Polonia și Ungaria să verifice modul în care sunt trimise spre țara noastră cantități mari de lapte ieftin. Paradoxul este că deși materia primă costă tot mai puțin, prețul din magazin nu scade, anunță Digi 24.

„Producătorii mici vând cu 60 de bani litrul și nu cred că au vreo șansă să supraviețuiască mult timp, vinzi în pierdere, un an doi, recent mi s-a adus în vedere faptul că în zona Brăilei s-a aruncat laptele pe câmp, este extrem de grav. Cu toții ne întrebăm cum este posibil ca laptele adus tocmai din Polonia să fie comercializat cu 19 eurocenți”, a spus Achim Irimescu, ministrul Agriculturi.

Asta înseamnă că laptele din Polonia este vândut cu aproape 90 de bani litrul unei fabrici. Laptele muls în România este mai ieftin doar în aparență: 60 de bani la care se adaugă prețul analizelor și al transportului. Așa că la poarta fabricii ajunge să coste un leu și 10 bani. Nu este de mirare că în ultimele trei luni a fost preferat laptele din străinătate.

 „Avem 54% creștere de lapte materie primă adusă din spațiul intracomunitar, comparativ cu anul trecut. Dacă raportăm această valoare 24 sau 25.000 de tone, rotund, ea reprezintă între 10 și 11% din total lapte procesat în această perioadă”, a spus Dorin Cojocaru, președintele Patronatului Român din Industria Laptelui.

Dacă oficialii se feresc să dea detalii până la finalizarea anchetei, fermierii români spun că ajung la sapă de lemn pentru că unele state comunitare subvenționează '"mascat" agricultorii locali, după eliminarea cotelor de lapte în 2014.

„Ungaria astăzi acordă 50 de bani pe litrul de lapte comercializat, ceea ce înseamnă foarte mult, Polonia susține transportul laptelui”, a spus Emil Dumitru, președintele ProAgro.

Și în timp ce fermierii români lucrează în pierdere, avem printre cele mai mari prețuri din Europa, cu materie primă importată. Laptele se vinde la noi cu 4 lei litrul și cu 3 lei și 55 de bani în Ungaria.