ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Gabriela Firea a anunțat că va propune Consiliului Capitalei înființarea unei instituții care să se ocupe doar de reconsolidarea imobilelor cu risc seismic și va relua procesul de conștientizare a locatarilor din aceste clădiri cu privire la riscurile la care se expun.

Primăria Capitalei a anunțat că va modifica programul de reconsolidare a clădirilor cu risc seismic din București prin înființarea Administrației Municipale pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic (AMCIRSC) și ar putea da în judecată proprietarii care se opun expertizărilor și renovărilor.

,,Am decis înființarea unei entități care să se ocupe exclusiv de toate etapele procesului de consolidare. Aceasta se va numi Administrația Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic, instituție publică aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București. De săptămâna viitoare, angajații care s-au ocupat de acest proces, dar nu au făcut-o în mod coordonat, pentru că au avut și alte atribuții, vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc în clădiri care prezintă pericol public.

Din păcate, trebuie să apelăm și la câteva măsuri prin care să îi conștientizăm pe proprietari că își pun viața în pericol, iar dacă ei nu locuiesc acolo și au închiriat acele locuințe au obligația să îi informeze pe chiriași și să pună capăt acelor contracte. Se va merge și la amendarea, conform legii, a proprietarilor pentru neprezentarea cadastrului apartamentului în 60 de zile de la notificare, acționarea în instanță a proprietarilor care nu permit accesul în locuințe în fază de proiectare și/sau execuție și obținerea unei ordonațe președințiale", a declarat primarul general al Capitalei, potrivit Mediafax.

,,Beneficiază de finanțare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa întâi de risc seismic și care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, pe o durată de cel mult 25 de ani de la data recepției", a anunțat Gabriela Firea.

Costul pentru reconsolidarea unei clădiri ar urma să fie cuprins între 270 și 450 de euro pe metrul pătrat. Rata pe care proprietarii o vor plăti va fi cuprinsă, în medie, între 200 și 500 de lei, iar cei cu imobile mari vor plăti până la 700 de lei pe lună, pe o perioadă de maximum 25 de ani. Cât timp se va face reconsolidarea clădirii, locatarii vor putea fi mutați temporar în alt imobil.