ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce aplicația Biziday a emis o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter, ceea ce a creat panică în rândul populației, Mircea Badea a depus plângere penală la Ministerul Public pe numele lui Moise Guran, proprietarul aplicației.

Iată textul plângerii lui Mircea Badea adresată Ministerului Public:

"Subsemnatul Badea Mircea Radu, proprietar al blogului www.mircea-badea.ro și realizator de emisiuni la Antena3, doresc să sesizez Ministerul Public cu privire la următoarea situație.

La data de 3.03.2017 abonații aplicației Biziday au primit o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter. A apărut astfel un sentiment de panică teribilă la foarte mulți cetățeni care au primit această informație falsă. Prin intensitatea sentimentului de panică și prin dimensiunea răspândirii acestuia consider că ne aflăm în prezența unui pericol pentru ordinea publică. 
 
Situația a devenit subiect de știri și dezbatere pe toate site-urile și televiziunile de știri și pe rețelele de socializare.
Domnul Moise Guran, persoană cunoscută în spațiul public, este cel care girează activitatea și funcționarea acestei aplicații și își asumă asta, cu subiect și predicat:  
 
Atașez câteva reacții ale abonaților aplicației care au trăit momente de groază și care au acționat sub imperiul acestei stări. Menționez că aceștia sunt oameni obișnuiți să #reziste și nu se sperie ușor. Dar când e vorba despre o situație de viață și de moarte despre care sunt avertizați de o aplicație asumată de un cetățean în care au încredere, s-au lăsat cuprinși de sentimentul de panică și au reacționat că atare. 
 
Față de cele prezentate, chestiuni care consider că întrunesc elementele constitutive ale unor infracțiuni prevăzute de lege, va rog să luați măsurile legale care se impun. 
  
Aceasta este declarația pe care o susțin și o semnez pe propria răspundere! 
 
Vă mulțumesc, Mircea Badea!” ,
se arată în plângerea semnată de realizatorul TV.
 
Moise Guran i-a răspuns lui Mircea Badea: ”Un cetățean (utilizator sau nu al aplicației Biziday, nu e clar) susține că a făcut o plângere penală. E ok, asta urmă să fac și eu, chiar dacă nu pe email. Dacă cetățeanul respectiv dorea doar mai multe sharuri, uite îl ajut, nu contează. Procurorii vor începe bineînțeles o urmărire penală in rem, pentru a determina dacă cineva a încercat să pună în pericol securitatea publică".
 
Ce spune articolul 404 din Codul Penal: Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.