ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În aceste zile de mari încercări pentru toți oamenii, în multe orașe și mănăstiri din România au fost organizate procesiuni cu sfinte moaște, icoane și momente de rugăciune, dar fără participarea fizică a credincioșilor, în contextul restricțiilor impuse de autorități pentru stoparea răspândirii coronavisului.

1 Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

În Suceava, oraș greu încercat în aceste zile, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, a avut loc, marți, un moment de rugăciune împreună cu ieșirea sfintelor moaște ale Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul acestui oraș, a informat, marți, pe Facebook, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Potrivit sursei citate, s-a pornit de la Catedrala Arhiepiscopală Sfântul Ioan cel Nou, unde moaștele au fost așezate pe o platformă împodobită cu flori. Traseul a urmat, pe rând, mai multe cartiere ale orașului, însă fără staționări; în dreptul bisericilor, sfintele moaște au fost întâmpinate în sunet de clopot. 

Un moment emoționant l-a reprezentat scurta trecere prin curtea Spitalului Municipal Suceava, acolo unde mulți pacienți așteaptă vindecarea.

„Pe tot traseul s-au rostit rugăciuni pentru cei bolnavi, pentru personalul medical, pentru cei care mențin ordinea publică și pentru toți locuitorii Sucevei, atât de greu încercați în aceste zile. A fost o rugăciune a inimilor, făcută cu multă sobrietate, cu discreție, fără participarea fizică a credincioșilor, aceștia rugându-se din locuințele lor”, se precizează în comunicatul Arhiepiscopiei.

2. Mănăstirea Putna

Tot cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, obștea Mănăstirii Putna a făcut o procesiune în jurul mănăstirii, duminică, 29 martie.

Astfel, părinții mănăstirii au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, icoanele Sfinților Ștefan cel Mare și Iacob Putneanul, racla cu sfintele moaște ale Sfântului Iacob Putneanul și moaște ale altor sfinți: Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Ana, Sfinții Trei Ierarhi, Sfântul Ierarh Nectarie, Sfântul Ierarh Ghenadie, Sfântul Daniil Sihastru, Sfinții Sila, Paisie, Natan și Arsenie, Sfântul Mare Mucenic Procopie, Sfinții Mucenici uciși în Sinai și Rait și alte sfinte moaște care se află la mănăstire.
 

„Am săvârșit această procesiune plecând genunchii și fruntea și cerând de la Bunul Dumnezeu milă și îndurare «pentru întregul Adam», așa cum spune Sfântul Sofronie Saharov, adică pentru întreaga lume. Pentru că în întreaga lume este multă teamă.

Este o îngăduință sau o lucrare a lui Dumnezeu – tainele Lui nu le știm noi…
Suntem datori să ne întoarcem către noi înșine. Fiecare să se cerceteze pe sine și să vadă cu ce a contribuit la mila și bunătatea lui Dumnezeu față de noi, sau la întoarcerea feței lui Dumnezeu de la noi. Să luăm aminte mai mult la noi înșine.

(…) În casă fiind, nu pierdeți timpul, hrăniți-vă mintea cu apa cea bună. Primeniți-vă mintea prin cunoașterea rădăcinilor. Aveți părinți, bunici: întrebați-i despre înaintași, faceți-vă spița neamului. Aflați din cine vă trageți și veți vedea câtă nădejde veți căpăta, pomeniți-i la rugăciune pe strămoși și veți vedea cât de mult curaj veți primi.
Să ne ajute Bunul Dumnezeu și am toată încrederea că Maica Sfântă va ține neamul nostru sub acoperământul ei și nu va lăsa această grădină a ei, care este România, ci o va ocroti.

Să fim cu Hristos și pacea inimii nu va pleca de la noi!”, a spus Părintele Stareț la sfârșitul procesiunii.

3. Mănăstire Râmeț

Maicile de la Mănăstirea Râmeț, județul Alba au ieșit, duminică 29 martie, într-o procesiune, în care s-au rugat pentru alungarea pandemiei de coronavirus care afectează în aceste zile România.  
 


4. Mitropolia Olteniei

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Madona Dudu din Craiova, considerată de Biserică drept făcătoare de minuni, a fost scoasă după mai bine de 200 de ani pe străzile orașului, împreună cu racla în care se află moaștele Sfântului Nifon, cu ocazia praznicului Bunei Vestiri.

ÎPS  Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a purtat, sâmbătă, 28 martie, după săvârșirea Sfintei Liturghii, în procesiune pe străzile municipiului Râmnicu-Vâlcea icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Dintr-un Lemn,  racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nectarie de la Catedrala Arhiepiscopală și racla cu moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița, informează siteul oficial al instituției.

5. Arhiepiscopia Tomisului

Duminică, 29 martie 2020, Arhiepiscopia Tomisului a organizat o "procesiune cu caracter privat”, cu scopul de a chema consțiința creștină la rugăciune înaintea lui Dumnezeu.

Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, însoțit de slujitori bisericești, a purtat prin județ moaștele Sf. Mare Mc. Doctor fără de arginți Pantelimon, ale Sf. Mc. Epictet și Astion, ale Sf. Ier. Nectarie, precum și icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Axionița, copie de la Sf. Munte Athos, pe traseul: Constanța, Năvodari, Lumina și Hârșova.

Totodată, în sudul județului, arhim. Andrei Tudor, starețul mânăstirii Dervent, a purtat în procesiune Icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni de la Dervent și moaștele Sf. Mc. Epictet și Astion, pe traseul: Dobromir, Șipote, Cobadin, Ciocârlia, Adamclisi, Băneasa.

„Menționăm că acțiunea a respectat normele legale în vigoare, fiind încadrată la deplasare în interes profesional”, se precizează în comunicatul Arhiepiscopiei Tomisului.