ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Producătorii internaționali de medicamente lansează un apel către premierul Cioloș, cerând abrogarea hotărârii privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor. Ei cer, de asemenea, elaborrarea unei noi metodologii de calcul, avertizand asupra unui val de scumpiri.

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au solicitat joi Guvernului abrogarea imediată a hotărârii privind metodologia de calcul al prețurilor medicamentelor. 

Cele două organizații au făcut apel, într-o conferință de presă, către prim-ministrul Dacian Cioloș să intervină imediat pentru retragerea acestui act normativ, despre care susțin că va avea "efecte negative majore" asupra pacienților și producătorilor deopotrivă.  60% dintre medicamentele din piață se vor scumpi în urma acestei măsuri, în special produsele cu un preț sub 30 de lei, informează antena3.ro.

Cele mai afectate medicamente la care prețul crește și cu peste 100% dupa aplicarea hotărîrii Guvernului sunt: metoprololum, enalaprilum, diclofenacum, amoxicillinum, metamizolum natricum, ibuprofenum, furosemidum, carvedilolum, ranitidinum sâși alprazolamum.

Organizațiile spun că este "inacceptabilă" ignorarea permanentă a pozitiei partenerilor sociali in elaborarea actelor normative și cer premierului abrogarea hotărârii de Guvern și reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul a prețului medicamentelor.