ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul a modificat regulile fiscale, astfel încât inspectorii ANAF să aibă cale liberă să decidă dacă liber-profesionistul este cu adevărat independent şi dacă nu, să-l impoziteze suplimentar, ca pe un salariat obișnuit. 

În aceste condiţii, mii de avocaţi, farmacişti, medici sau agenţi fiscali ar urma să plătească taxe mult mai mari. Guvernul a eliminat din normele Codului Fiscal articolul care-i ferea pe cei cu venituri din activități independente, ca avocați, contabili, medici, farmaciști sau din drepturi de autor să plătească taxe la fel de mari ca salariații.

„În ultimele 8 luni, prin ceea ce a inițiat ANAF ca şi controale legate de profesiile liberale, a făcut abuzuri tocmai față de aceasta reglementare şi e demonstrat că aşa s-a întâmplat tocmai prin dorința Guvernului în mod expres să fie anulată”, a declarat Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private.  

În prezent, pentru un venit net 5.000 de lei pe lună, o persoană fizică autorizată plătește statului taxe de 1.600 de lei. Dacă ar fi salariat, pentru aceeaşi sumă, angajatul şi angajatorul ar urma să plătească statului taxe de 4.100 de lei. Tocmai această diferenţă uriaşă a făcut ca unele firme să profite de portiţele din lege și să lucreze cu colaboratori pe contracte de PFA sau drepturi de autor, deși nu întotdeauna sunt îndeplinite criteriile legale.

În aceste condiţii, de la 1 iulie activităţile independente ar putea fi reconsiderate drept dependente. Asta înseamnă că o parte dintre cei care acum sunt plătiţi ca persoană fizică autorizată sau pe drepturi de autor ar trebui angajaţi cu contract de muncă.

„Probabil că, la mica înțelegere, se va diminua venitul net pe care îl va obține cel care desfășoară aceste activități, va suporta probabil o parte angajatorul”, a spus Alin Chitu, specialist fiscal, potrivit digi24.ro.

Ministerul Finanțelor s-a inspirat în stabilirea criteriilor de diferențiere din reglementările Fiscului american.