ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Intitulat sugestiv ”Legea recunoștinței între generații”, un proiect legisltiv depus de PSD la Camera Deputaților impune noi obligații financiare.  Astfel, copiii majori ar putea fi obligați să-și întrețină părinții și bunicii care au nevoie de sprijin material. 
 
Argumentul pentru susținerea legii este următorul:
 
”Ne aflăm într-o lume în care normele morale se dovedesc a nu mai fi suficiente pentru a crea obligații reciproce între oameni, nici chiar între membrii aceleiași familii, dezumanizarea sub influența banilor, egoismul și lupta pentru dobândirea averilor create prin munca părintilor și bunicilor, determinându-i pe tineri să uite că au și nu numai drepturi”, arată expunerea de motive a „Legii recunoștinței între generații”.

Astfel, în proiect există o prevedere specială care se referă la „obligațiile copiilor majori de a-și întreține părinții”. Parlamentarii introduc obligativitatea copiilor apți de muncă de a-și întreține ”părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material”.

”Dacă nu există un contract scris ori testament privind întreținerea părinților inapți de muncă sau care se află în dificultate și necesită sprijin material, problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți, apelarea la rezolvare pe judecătorească fiind ultima soluție de urmat”, se arată în proiect, potrivit capital.ro.
În circumstanțe excepționale, precum boli grave, handicap sever, mutilare sau alte dizabilități, copiii pot fi obligați de instanță să plătească o parte din tratamentele sau cheltuielile necesare pentru îngrijirea părinților.

Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de către instanță, ”ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante”.