ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La Punctul de Trecere a Frontierei Moravița au fost montate porți automate de control, în cadrul unui proiect unic la nivelul Uniunii Europene, care permit scanarea facială a persoanelor care doresc să treacă granița.

Proiectul se numește „FastPass – Fluxul de lucru și funcționalitatea porților automate de control la frontieră ABC Gates” și este coordonat de specialiști din cadrul Institutului Tehnologic din Austria.

„Scopul este testarea și furnizarea unei soluții, pe de o parte pentru a facilita procedurile de control la frontieră pentru cetățenii de bună credință care tranzitează frontierele Uniunii Europene și pe de altă parte, de a moderniza, accelera și îmbunătăți gestionarea frontierelor externe, respectând în același timp aspectele legate de protecția datelor și a vieții private”, transmite Poliția de Frontieră Timișoara.

În acest proiect de cercetare sunt implicați 27 de parteneri, printre care și Poliția de Frontieră Română.

„Proiectul presupune utilizarea unui sistem automat la frontiera terestră, unic la nivelul Uniunii Europene, pentru verificarea documentelor de călătorie ale persoanelor și autoturismelor, capturarea live a imaginii faciale, capturarea imaginii faciale din cipul electronic al pașaportului, verificarea imaginii faciale, identificarea și recunoașterea automată a numerelor de înmatriculare a autoturismelor și verificarea acestora prin interogarea unei baze de date”, explică reprezentanții Poliției de Frontieră Timișoara.

Participarea călătorilor la aceste teste se va realiza pe bază de voluntariat. Datele personale vor fi stocate în baza de date a proiectului numai pe durata testelor, iar după obținerea și interpretarea rezultatelor testelor, datele vor fi șterse.

 În punctul de trecere a frontierei Moravița se vor regăsi flyere despre porțile automate de control care au fost montate.

Potrivit Poliției de Frontieră Timișoara se testează funcționalitatea porților automate de control în perioada 8 noiembrie – 15 decembrie, la Punctul de Trecere a Frontierei Moravița.