ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În week-endul trecut au fost deschise noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria. Un incident diplomatic s-a produs la deschiderea punctului temporar de trecere al frontierei de stat de la Bercu-Garbolc, situat pe raza administrativă a comunei Lazuri, județul Satu Mare, scrie presasm.ro, citat de dantanasa.ro.

În cadrul evenimentului, organizatorii, respectiv Primăria Lazuri – conform afirmațiilor prefectului județului Satu Mare, Radu Bud, nu au adus și steagul României la eveniment. În schimb, steagul Ungariei a fost prezent, la fel ca și steagul secuiesc, simbol al separatismului maghiar.

Prefectul Radu Bud a declarat pentru PresaSM.ro că a atras atenția primarului comunei Lazuri, Ștefan Lengyel, asupra acestei probleme, iar edilul a dat dispoziție să fie adus un steag, însă ceremonia s-a încheiat între timp.

În schimb, prefectul Bud a ținut să sublinieze că Imnul de Stat al României a fost intonat, dar a reamintit că au fost și alte lipsuri, printre care anumite borne de demarcație a frontierei de stat pe partea română. Prefectul Bud i-a dat dispoziție primarului Ștefan Lengyel să rezolve cât mai rapid aceste neajunsuri.

LEGEA nr.75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, prevede la Art. 2. – Drapelul României se arborează în mod permanent: c) la punctele pentru trecerea frontierei, precum și la aeroporturile cu trafic internațional.


România a deschis în week-end-ul 18 – 19 februarie trei noi puncte de trecere a frontierei cu Ungaria în județul Satu Mare, măsura făcând parte dintr-un program de traversare a frontierei româno-ungare pe legături rutiere transfrontaliere, construite cu finanțare europeană. Este vorba despre Peleș – Zajta, Bercu – Garbolc și Horea – Omboly.

Măsura vizează asigurarea folosirii acestor legături transfrontaliere cât mai amplu posibil în limitele permise de acordul între Guvernele României și Ungariei privind legăturile rutiere peste frontiera de stat, până la aderarea României la spațiul Schengen.