ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Camelia Smicală, medic român stabilit de 12 ani în Finlanda, a fost condamnată la șase luni de arest pentru defăimarea autorităților atunci când executorii judecătorești i-au luat copiii.

Camelia Smicală a fost acuzată și arestată pentru că i-ar fi defăimat pe executorii judecătorești care au intervenit în forță, în urmă cu doi ani, pentru a-i prelua copiii. Povestea dramatică a româncei căreia statul finlandez i-a luat copiii minori, pe Mihail (11 ani) și pe Maria (10 ani), încredințându-i serviciului de Protecție a Minorilor, seamănă mult cu cea a familiei Bodnariu din Norvegia.
 
Camelia Smicală, stabilită în Tampere, are o fată de 16 ani dintr-o căsătorie anterioară, și doi copii al căror tată este un om de afaceri finlandez. După divorțul părinților, cei doi copii mici au rămas în îngrijirea mamei, însă tatăl lor a făcut o plângere în instanță și a cerut custodia completă, pe motiv că mama ar avea de gând să-i aducă în România. Deși mama lor nu i-a abuzat, copiii au fost ridicați "în interesul lor", de către Protecția Copilului din Finlanda (Lastensuojelu, echivalentul finlandez al Barnevernet) de data aceasta pentru ca cei mici să nu "fie scoși din țară".
 
„Am fost condamnată la 6 luni!” – a anunțat pe internet dr. Camelia Smicală, neînțelegndu-se dacă sentința este cu executare sau cu suspendare dar, oricum, probabil că aceasta are drept de recurs.

„Eram condamnată dinainte de proces. Din păcate sunt doar o femeie singură, într-o țară străină și nu mă pot lupta cu un sistem întreg. Au facut din mine ce; mai mare criminal al Finlandei. Nici un criminal nu a fost vreodata târât in atâtea procese (peste 60), nu a plătit vreodata atâtea amenzi (peste 40.000) și nu a fost umilit în halul in care m-au umilit pe mine. Comisia din Parlamentul României nu mai vine deoarece finlandezii nu-i primesc. Am facut o greșeală venind în Finlanda, greșeală care mi-a distrus viața. Îmi pare rău că le-am facut rău si copiilor. Au spus de multe ori că mai bine nu s-ar fi născut. Nu mai am pentru ce să lupt deoarece mi-au luat tot și nici nu mai am nici o posibilitate să mă mai lupt. Nimeni nu e vinovat pentru greșelile mele. Doar eu. Iertati-ma! Am făcut ce am putut”, a scris pe Facebook românca.

Românii o susțin pe Dr Camelia Smicală

Deputatul Mircea Lubanovici a inițiat o petiție în sprijinul româncei.

„Considerăm că cetățenii români - care aparțin unui stat membru al Uniunii Europene ca și Finlanda - nu trebuie tratați ca niște "cetățeni europeni de mâna a doua”, de aceea trebuie să cerem împreună autorităților finlandeze să respecte drepturile fundamentale ale românilor, în calitate de cetățeni europeni, precum și legăturile sacrosancte dintre părinți și copii. Potrivit convingerilor noastre, este de datoria Românilor și, mai ales, a celor din Diaspora să ia atitudine, ca și-n alte cazuri, față de aceste grave abuzuri la adresa unor cetățeni români comise de către justiția, poliția și Serviciul de protecție a copilului din Finlanda”, spune politicianul.