ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ȋn urma incendiului din Colectiv, 64 de tineri au murit, iar alți 146 au suferit vătămări, din care 126 vătămări corporale grave, ce au necesitat internarea în spital.

Parchetul General a finalizat cercetările doar pentru 20 dintre aceste victime care, având calitatea de persoane vătămate, s-au putut constititui și părți civile în dosar, pentru a solicita daune. Așa cum era de așteptat, răniții din Colectiv s-au înghesuit, zilele acestea, la Judecătoria Sectorului 4, pentru a verifica dacă sunt sau nu pe această listă a părților civile.  

Astăzi, instanța pe rolul căreia se află dosarul Colectiv instrumentat de Parchetul General a făcut următorul anunț:

„Pentru a veni în sprijinul părților și participanților în dosarul 10209/4/2016 („Cauza Colectiv”) și pentru o mai bună administrare a judecății acestui dosar, având în vedere numărul mare de volume (270), numărul de părți și participanți (200) și, implicit dificultatea consultării simultane a acestui dosar intregral în timpul programului normal cu publicul în condițiile logistice ale Judecătoriei Sectorului 4 București, consultarea și fotocopierea acestui dosar se vor realiza astfel:

1. Studierea dosarului de către părți și participanți

Studierea dosarului (cu excepția vol I – rechizitoriu și vol.II - opis) de către părți și participanți se va realiza în compartimentul Arhivă de luni până vineri în intervalul orar 13:00 – 16:00 (după programul normal cu publicul), după o programare prealabilă.

Cererea de programare pentru studiu se va adresa grefierului-șef al instanței, prin cerere scrisă depusă la camera 309, prin fax la nr. 021/313.89.30 sau pe adresa de e-mail jud-sector4@just.ro. Cererile depuse pe e-mail vor fi semnate ulterior, la momentul prezentării pentru consultare.

Cererea de programare va include și datele de contact ale părții (adresă de e-mail, număr de telefon), disponibiltatea sau restricțiile acesteia pentru un interval orar de consultare și volumele dosarului care se intenționează a fi consultate.

Volumul I, reprezentând rechizitoriul, și Volumul II, reprezentând exclusiv un opis al înscrisurilor existente în volumele dosarului de urmărire penală, pot fi consultate în copii xerox, la Arhivă, zilnic între orele 8:30 – 16:00, în vederea formulării cererii de programare pentru celelalte volume, cu indicarea volumului solicitat spre consultare.

La momentul prezentării în Arhivă pentru consultare, partea sau reprezentantul acesteia va fi legitimată de grefierul arhivar.

2. Fotocopierea dosarului de către părți și participanți

Fotocopierea dosarului se va realiza în intervalul orar stabilit pentru consultarea dosarului (de luni până vineri în intervalul orar 13:00 – 16:00).

Cererea de fotocopiere se va formula cu ocazia consultării dosarului, cu indicarea filelor și volumelor, prin completarea unei cereri. Această cerere se aprobă de către grefierul arhivar, după legitimarea prealabilă a părții sau a reprezentantului acesteia (n.r. - a doua „legitimare prealabilă”).

Centrul privat de fotocopiere din incinta instanței poate fotocopia pe loc până la 40 de file. Solicitările de fotocopiere a peste 40 de file (n.r. – numai rechizitoriul are 444 de pagini) vor fi programate pentru zilele următoare.

Odată cererea de fotocopiere aprobată, fotocopierea se poate realiza pe loc de către părți și participanți și prin mijloace electronice (telefon, tabletă etc.) conform dispozițiilor art.93 alin. 2) și 3) și art. 161 alin 5) din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești aprobat prin Hotărârea nr. 1375 din 17.12.2015.

3. Mass-media

Reprezentanții mass-media vor putea obține informații în legătură cu dosarul prin intermediul Biroului de Informare și Relații Publice, conform procedurii obișnuite reglementate de lege și de Ghidul privind relația dintre sistemul judiciar din România și mass-media.

Dosarul nu va putea fi consultat de reprezentanții presei până la finalizarea procedurii de cameră preliminară, însă vor putea fi comunicate la cerere informații de interes public.

Rechizitoriul va fi pus la dispoziția publicului după anonimizarea datelor personale și ale informațiilor care țin de administrarea probelor și care pot periclita buna desfășurare a judecății.”

Ȋn varianta cenzurată a Judecătoriei Sectorului 4, din cele 444 de pagini ale rechizitoriului Parchetului General nu mai rămân însă decât 70 de pagini. Și toate conțin doar partea inofensivă a actului de acuzare.