ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După cutremurul din noaptea de 27/28 decembrie, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a dat publicității câteva recomandări pentru utilizarea rețelelor de telefonie, în astfel de situații.

„Rețelele de telefonie au o capacitate limitată de gestionare a apelurilor, în situații de urgență, iar o creștere subită a numărului de apeluri poate duce la suprasolicitarea rețelelor și, în cazuri extreme, chiar la blocarea acestora”, avertizează ANCOM.

Pentru a ajuta la evitarea blocării rețelelor de telefonie în situații de urgență:
– dă numai acele telefoane care sunt neapărat necesare;
– scurtează, pe cât posibil, conversațiile;
– trimite mesaje scurte (SMS);
– folosește internetul de pe telefonul mobil, Wi-Fi sau date mobile pentru poștă electronică (mesaje instant pe platforme online precum WhatsApp, Facebook, Twitter etc. sau mesaje e-mail);
– dacă familia sau prietenii sunt în afara zonei afectate, roagă pe unul dintre ei să le transmită celorlalți informații despre situația ta; în felul acesta vei da un singur telefon în loc de mai multe.

În situații excepționale (ex. cutremure, incendii, inundații) trebuie acordată prioritate apelurilor cu adevărat urgente, precum apelarea serviciului de urgență 112.
 
Apelurile efectuate doar pentru a discuta despre ce s-a întâmplat sau despre orice altceva decât o urgență contribuie la supraîncărcarea rețelelor de telefonie.