ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea Constituțională a României a decis că legea de revizuire a Constituției care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie respectă dispozițiile Legii fundamentale privitoare la revizuire, informează Agerpres.

Actul normativ a fost adoptat marțea trecută în plenul Senatului. Camera Deputaților l-a votat și ea, acum un an.

Potrivit articolului 23 din Legea 47/1992 privind organizarea și funcționarea CCR, în termen de 5 zile de la adoptarea legii de revizuire a Constituției, Instanța constituțională se pronunță, din oficiu, asupra acesteia, prevederile art. 20 și 21 aplicându-se în mod corespunzător.

Articolul 20 menționează că la primirea proiectului de lege sau a propunerii legislative, președintele Curții numește un judecător-raportor și stabilește termenul de judecată.

Conform articolului 21: "Curtea Constituțională se pronunță asupra proiectului de lege sau a propunerii legislative cu votul a două treimi din numărul judecătorilor. (2) Decizia Curții se comunică celor care au inițiat proiectul de lege sau propunerea legislativă ori, după caz, reprezentantului acestora".

Inițiativa cetățenească, pentru care era necesară susținerea a cel puțin două treimi din numărul senatorilor, a fost votată prin vot nominal, exprimându-se 107 senatori "pentru" și 13 "contra" (USR). Șapte senatori s-au abținut (de la PNL și UDMR).

Potrivit modificării propuse pentru articolul 48 din Constituție, "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor".

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că referendumul pentru căsătorie va fi organizat pe 7 octombrie.