ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După INSCOP, un alt institut de analiză a opiniei publice se ocupă de relația românilor cu religia și Biserica.

Sondajul a relevat câteva informații interesante despre români și credința lor. Astfel, 72% dintre români îl consideră pe Dumnezeu foarte important în viața lor, în timp ce alți 22% îl consideră important.  Un alt aspect relevat este acela că 69% dintre români se roagă cel puțin o dată pe zi,  27%  de mai multe ori pe zi, iar 42% doar o dată pe zi. 83% dintre respondenți spun că rugăciunea i-a ajutat de-a lungul vieții în mare și în foarte mare măsură.

În ceea ce privește comportamentul religios, 59% dintre credincioși obișnuiesc să se spovedească. Dintre aceștia, 31% se spovedesc de mai multe ori pe an, 23% se spovedesc de câteva ori pe lună, iar 14% o fac o dată pe săptămână, iar 8% chiar de câteva ori pe timpul unei săptămâni.

Tot în privința comportamentului în raport cu Biserica, studiul arată că 70% dintre români obișnuiesc să plătească o cotizație anuală bisericii de care aparțin, în timp ce 29% nu fac acest lucru. De asemenea, 77% dintre români fac o donație când merg la Biserică, iar 21% nu fac acest lucru.

În raport cu politica, românii cred că un politician care este ateu nu este potrivit pentru o funcție publică în proporție de 63%, în timp ce 22% îl consideră potrivit. Studiul mai relevă că doar 1% dintre români se declară atei sau agnostici.

Românii au o viziune religioasă asupra vieții, iar acest lucru este demonstrat de faptul că 91% dintre respondenți consideră că viața are un sens, deoarece există Dumnezeu, iar 84% cred același lucru despre moarte.