ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Alina Mungiu-Pippidi, președintele Societății Academice Române(SAR), a scris zilele trecute că susținătorii familiilor ai căror copii au fost confiscați de statul norvegian sunt controlați de la Moscova.

Articolul, postat pe siteul RomâniaCurată, o platformă ONG-istică, a stârnit un val de uluire generală.

Cu toate acestea, poziția doamnei Pippidi nu este surprinzătoare, având în vedere cine a  finanțat-o de-a lungul timpului pe președinta SAR.

Astfel, SAR a primit și primește fonduri în valoare totală de 236.875 euro, prin intermediul Fondului ONG prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, pentru perioada 1 aprilie 2014 – 31 martie 2016", arată ziaristul Victor Roncea, citând de pe siteul EEA GRANTS. Acești bani sunt chiar pentru siteul care a găzduit articolul "SIE, trezește-te! Rușii sunt în spatele campaniilor antioccidentale sub pretextul protecției copiilor".

Interesant este că suma de 236.875 euro este primită de SAR prin intermediul "EEA Grants – Norway Grants", un fond care teoretic reunește fonduri din Norvegia, Liechtenstein și Islanda. Teoretic, pentru că pe siteul EEA Grants – Norway Grants se arată clar contribuțiile: Norvegia 95,8%, Islanda 3,0% and Liechtenstein 1,2%.  

Tot SAR a primit o finanțare de 81.370 de euro pentru "mobilizarea universităților pentru a combate discriminarea".
 
SAR primește bani de la norvegieni pentru "Creșterea implicării ONG-urilor în politică și în procesul decizional local și național". Pentru acest proiect, asociația Alinei Mungiu primește "doar" 83.539 de euro.

SAR-ul Alinei Mungiu Pippidi este foarte activ și în apărarea imigranților. Solidaritatea este însă bine remunerată, SAR primind 83.018 euro pentru implementarea proiectului despre "Discriminarea împotriva imigranților în domeniul drepturilor civile". Discriminarea împotriva imigranților din România, evident.
 
SAR este promotorul unui proiect privind "buna guvernare" în România și Moldova, pentru care este remunerată cu 82.851 de euro.

Doamna Mungiu este partener și într-un proiect în despre transparența decizională în procesul luării deciziilor la nivel local, regional și național. Proiectul este promovat de Centrul pentru Politici Educaționale( CPE), un alt ONG abonat la finanțări de acest gen. Cost: 83,539 de euro.
 
Toate aceste proiecte sunt în desfășurare, ceea ce înseamnă că banii intră în conturile SAR chiar în timp ce doamna Mungiu scria articolul în apărarea Norvegiei. În total, finanțarea acestor proiecte însumează 568.341 de euro.

Pe siteul EEAGRANTS se susține că principalul scop al acestor fonduri este "promovarea relațiilor bilaterale", între țările donatoare și țările beneficiare. Acest tip de obiectiv era promovat oficial și de ARLUS, o societate înființată de sovietici după ocuparea României. ARLUS a fost desființat în 1964. 
 
New York Times consideră că acest gen de relație este unul comercial, prin care "țări străine cumpără influență".
 
Cu alte cuvinte, beneficiarii devin agenți de influență ai unei alte țări. Prestigiosul ziar american ilustra ancheta chiar cu o fotografie a ministrului de externe al Norvegiei.