ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tică Darie este unul dintre tinerii români care au plecat în străinătate, având o carieră de succes şi, totuşi, s-a întors în România.

A studiat în Danemarca şi a fost implicat în proiecte promiţătoare, însă a înţeles că nici o carieră nu e mai presus de idealul său: acela de a face viaţa mai bună oamenilor din România. A ales astfel să o ia de la capăt la Roşia Montană, un loc despre care auzise că este nefericit și falimentar. În ultimii doi ani a creat aproape 20 de locuri de muncă şi a înfiinţat un club al cercetaşilor pentru copii. Are numai 23 de ani și multe fapte bune.

În 2012, suceveanul Tică Darie, pe atunci student în Danemarca, parcurgea pentru prima dată distanţa Copenhaga-Roşia Montană, pe două roţi. Peste 2000 de kilometri străbătuţi pentru o cauză în care crede cu tărie, salvarea Roşiei Montane.

„Am fost foarte entuziasmat înainte să urc pe bicicletă, dar practic, când m-am suit pe bicicletă, am realizat, am avut aşa o imagine de ansamblu la ce urmează să se întâmple. Că o să dorm la cort 30 de zile, ce o să mănânc, unde voi dormi în capitalele în care voi ajunge, că nu pot să pun cortul, am avut o sumedenie de gânduri”, povestește el.

Călătoria pe bicicletă a fost pentru Tică şi prima sa lecţie de supravieţuire. Dar dincolo de momentele grele, tânărul a învăţat să aprecieze mai mult oamenii. Un an mai târziu, suceveanul a repetat excursia, de data aceasta pe o bicicletă tandem, în compania unei prietene din Germania, pe care a cunoscut-o în România.

„Am întâlnit-o la festival, la FânFest... am schimbat câteva vorbe cu ea şi ne-am zis noi aşa, mai în glumă, mai în serios, hai să salvăm lumea, dar să începem cu Roşia Montană. Și am ajuns la această idee pe bicicletă tandem, din Danemarca la Roşia Montană”, spune Tică Darie.

„În 10 oraşe prin care am trecut am ţinut câte o conferinţă despre Roşia Montană şi asta ne-am propus noi în acest tur, să facem cât mai cunoscută problema care exista în Roşia Montană”, adaugă el.

Dacă pentru unii români protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană s-au încheiat, pentru Tică Darie, lupta pentru salvarea celei mai vechi localităţi miniere din România continuă şi astăzi. În anul 2013 a dat Danemarca pe Munţii Apuseni şi s-a mutat cu chirie la Roşia Montană.

„Când am ajuns aici am fost foarte uimit să văd cum mulţi oameni mă aşteptau în Centrul Istoric din Roşia Montană, localnici, voluntari la festivalul FânFest, turişti, m-au îmbrăţişat cu braţele deschise. Cu sare, cu pâine, cu pălincă, a fost o primire, pentru mine, specială. Am rămas pur şi simplu fără cuvinte. În afară de mulţumesc nu am putut să mai zic altceva pentru câteva ore”, spune Tică Darie, potrivit digi24.ro.

Tanti Niculina este una dintre cele 20 de localnice pe care Tică le-a ajutat să obţină un venit în plus. Acum, pe lângă munca din gospodărie, femeile se ocupă şi de tricotat.

„Îl apreciez pe Tică şi îl respect, gândeşti că ar fi băiatul meu. Atâta mi-i de drag când îl văd. Eu atâta mă relaxez făcând ciorapi ca şi cum aş citi nu ştiu ce romane sau nu ştiu ce cărţi...”, spune tanti Niculina.

„Când l-am văzut cât îi de tânăr şi că a avut posibilitatea să stea acolo, undeva, într-o ţară în care să facă o facultate şi aşa şi a venit totuşi aici şi s-a implicat pentru tinerii din Roşia Montană, pentru oamenii din Roşia Montană, mi se pare un lucru bun, care poate că ar fi bine să-l mai urmeze şi alţi tineri”, spune o altă localnică, Silvia Pripu.

Tică Darie este acum fiul adoptat al Roşiei Montane. Datorită lui, femeile din comună au început să-şi vândă produsele artizanale, iar copiii, câţi au rămas, au devenit cercetaşi.

„Dacă mai vine cineva acuma şi îmi spune că tineretul n-are energie şi nu are viziune, eu n-o să-i mai cred niciodată. Pentru că eu am câştigat o bătălie cu tineretul. Noi, nu numai eu”, spune Eugen David, localnic.

La Clubul Cercetaşilor, singurul din Munţii Apuseni, Tică îi ajută pe cei mici să devină cetăţeni responsabili.

Iniţiativa tânărului a fost admirată nu doar de către localnici, dar şi de vecinii din satele apropiate. Voluntarii fac zilnic naveta pentru a-l ajuta pe cercetaş.