ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe internet s-a lansat o petiție, inițiată de teologul Marian Maricaru, prin care se cere Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să nu participe la Sinodul Panortodox din Creta sau să ceară amânarea acestuia, până la clarificarea punctelor criticate de către teologi din toată lumea ortodoxă.

Semnatarii documentului îi roagă pe ierarhii Bisericii României să nu semneze documentele care au ridicat probleme din punct de vedere teologic.

Petiția vine în contextul în care Biserica Bulgariei a anunțat că nu va participa la Sinodul ce a fost programat a se desfășura în Creta, între 16-27 iunie.

Marți, 31 mai, în cadrul Aulei Magna a Facultății de Drept din Universitatea București a avut loc o dezbatere privind Sinodul Ortodox.

Iată textul petiției, disponibil aici:

 

APEL CĂTRE SFÂNTUL SINOD AL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE ÎN PRIVINȚA SFÂNTULUI ȘI MARELUI SINOD

CE SE PREGĂTEȘTE A AVEA LOC ÎN  16-27 IUNIE 2016    

Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

Înaltpreasfințiți Părinți Mitropoliți,

Preasfințiți Părinți Episcopi,

  Hristos a înviat!

Cu toate că timpul care s-a scurs de la publicarea documentelor propuse spre aprobare „Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe” programat a se desfășura peste două săptamâni în Creta a fost extrem de scurt, au avut loc deja numeroase dezbateri la nivel panortodox pe marginea acestora. Astfel, au fost semnalate unele aspecte dogmatice, canonice, de credință, ce implică inclusiv regulamentului de organizare și funcționare, care au ridicat credibile semne de întrebare și au iscat controverse.

Faptul că cei care le-au semnalat sunt pe drept cuvânt personalități din cadrul Bisericii (înalți clerici, monahi, teologi, mireni), și chiar, mai ales, Sfinte Sinoade ale mai multor Patriarhii și Biserici autocefale sau autonome (între care, la 1 iunie 2016, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare tocmai a hotărât retragerea de la „Sfântul și Marele Sinod al Bisericii” dacă nu se amână pentru a fi regândit și ca organizare, dar și ca documente teologice de adoptat), ne dă motive întemeiate să ne alăturăm și noi îngrijorării lor și cu dragoste filială vă rugăm să nu mergeți la această întrunire și să luptați pentru amânarea ei până la momentul în care toate problemele ridicate, atât privitoare la organizarea și funcționarea sinodului, cât și la documentele acestuia, vor fi lămurite (notăm aici că față de multele decenii în care teologii desemnați pregătirii documentelor au analizat și dezbătut cuprinsul lor, este profund incorect și extrem de primejdios să se lase pleromei Bisericii doar câteva luni pentru analiză și ridicarea obiecțiunilor, și doar câteva zile în care Bisericile locale să poată recepta și fructifica aceste obiecții și observații ale pleromei).

Dacă din orice motiv socotiți că sunteți totuși obligați să mergeți în Creta, credem că cea mai bună și cea mai sigură atitudine cu putință este aceea de a obține amânarea și reorganizarea acestui sinod și reformularea hotărârilor sale finale, inclusiv prin refuzul de a accepta și semna documentele propuse.

Dorim ca „Marele și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe” să fie lipsit de orice controversă și pată, pentru ca numai așa el poate fi cu adevărat de folos Bisericii, pentru copiii noștri și întreaga lume, iar nu un motiv în plus de dezbinare și îndepărtare de la credința Părinților.

Semnează o parte a pleromei Bisericii părintești, care se roagă ca Sfântul Duh să fie cu sfințiile voastre și să vă întărească în toată lucrarea cea bună și dreptslăvitoare a Bisericii Domnului nostru Iisus Hristos.              

        Astăzi, 02 Iunie 2016,

       la prăznuirea Sfântului Nichifor Mărturisitorul Patriarhul Constantinopolului și a

       Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava