ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Astăzi, Curtea de Apel București a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate națională, a cetățeanului sârb Zivkovici Bratislav, informează Serviciul Român de Informații.

Născut la data de 12.11.1975, Zivkovici Bratislav este comandantul organizației de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”, „organizație cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste”, precizează SRI.

În perioada 2014 - 2015, Zivkovici a participat, alături de alți voluntari sârbi, membri ai organizației pe care o conduce, la conflictul din Ucraina, fiind de partea separatiștilor pro-ruși.

Conform SRI, în cursul anului 2017, Zivkovici Bratislav s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activități de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri și amenințări la adresa securității naționale. 

Zivkovici a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

Cetățeanul sârb a manifestat interes pentru obținerea de documente clasificate referitoare la infrastructura critică și obiectivele militare naționale, cât și ale aliaților, amplasate în sud-estul României „cu intenția de a afecta parteneriatele noastre strategice”, subliniază SRI. 
 
Toate acțiunile derulate de Zivkovici Bratislav în România au avut un caracter clandestin și un modus operandi specific activităților de spionaj. Măsurile specifice întreprinse de către Direcția Generală Contraspionaj a SRI au condus la prevenirea exfiltrării de informații clasificate de natură să afecteze interesele de securitate națională.

Conform SRI, cetățeanul sârb nu a reușit să intre în posesia niciunui document sau informație clasificate.

 
Evaluarea SRI a arătat că prezența lui Zivkovici Bratislav pe teritoriul României constituie un risc la adresa securității naționale, motiv pentru care a fost sesizat Ministerul Public, cu propunere de declarare ca indezirabil.

SRI, care a avut ca misiune prioritară prevenirea oricăror riscuri și amenințări la adresa cetățenilor României, „a cooperat în acest caz cu instituții interne (MAI - Inspectoratul General pentru Imigrări și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București), precum și cu partenerii noștri externi”, se precizează într-un comunicat al instituției.