ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Serviciul Român de Informații (SRI) organizează în premieră, de luni până miercuri, un exercițiu național de securitate cibernetică, datele obținute urmând să fie folosite pentru dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la astfel de incidente, anunță News.ro.

Potrivit SRI, prima ediție CyDEx17, exercițiu național live de securitate cibernetică, se va desfășura în poligonul cibernetic al Centrului Național Cyberint, creat și personalizat special pentru acest exercițiu, și vizează evaluarea modului în care peste 60 de instituții publice și private participante gestionează incidentele cibernetice și răspund la un eventual atac cibernetic.

Instituții din sectoare publice și private își vor testa și antrena competențele și modalitățile de răspuns în cazul unor incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare.

SRI a precizat că exercițiul va permite dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare, alertă și reacție la incidente/atacuri cibernetice.

Exercițiul de securitate cibernetică este organizat de SRI în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Informații Externe, Oficiul Registrului Național al Informațiilor Secrete de Stat și Centrul de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO).

Peste 200.000 de victime, mai ales instituții, din cel puțin 150 de țări au fost afectate de un atac cibernetic masiv la sfârșitul săptămânii trecute. Potrivit Europol, atacul s-a propagat foarte rapid, iar numărul victimelor ar putea să crească luni, după ce oamenii se vor întoarce la muncă și își vor poni computerele.

Acest atac, care a început vineri, a afectat, între alții, spitale britanice, constructorul francez de automobile Renault, inclusiv uzinele Dacia de la Mioveni, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia. Una dintre ținte a fost și Ministerul român al Afacerilor Externe.

 Rob Wainwright, directorul Europol, a declarat duminică într-un interviu la ITV că cel mai probabil numărul victimelor va crește, luni, când „oamenii se vor întoarce la muncă și își vor deschide calculatorul”.

„Desfășurăm operațiuni împotriva a circa 200 de atacuri cibernetice pe an, însă până acum nu am mai văzut un astfel de atac", a subliniat șeful Europol.

Anchetatori și experți informatici internaționali încercau duminică să îi identifice pe hackerii care s-au aflat la originea atacului informatic și care ar putea lovi din nou în zilele următoare,

Atacul, declanșat vineri a afectat, printre altele, spitalele britanice, constructorul de automobile francez Renault, sistemul bancar rus, grupul american FedEx sau universități din Grecia și Italia.

Atacul este „de un nivel fără precedent” și „va necesita o anchetă internațională complexă pentru a-i identifica pe vinovați”, a transmis Europol, precizând că a fost creată o echipă specială în cadrul Centrului European împotriva Criminalității Cibernetice pentru a ajuta la anchetă.

Și companiile de securitate cibernetică atrag atenția că deja un nou malware a fost depistat în unele țări din Europa. Iar consecințele, spun specialiștii, depind doar de cât de actualizate sunt sistemele de operare. Pentru a gestiona această criză, poliția daneză a format o coaliție globală din care fac parte companii de securitate, din mediul privat și public, inclusiv din România.

„Urmează un al doilea val de atacuri cu un alt tip de randsomeware Uiwex, care folosește aceeași tactică de a se răspândi pe glob și atunci, atât timp cât vulnerabilitatea va fi deschisă pe anumite sisteme de operare, această infecție va continua să se propage. Nu știm încă dacă în acest tip de randsome există un killswitch așa cum a exista în wannacry care să poată bloca infecția odată ce acesta a fost neutralizat”, a declarat Andra Zaharia, reprezentant al unei companii de securitate cibernetică.