ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu mai puțin de șapte minori au dispărut în ultimul an din două Centre Sociale Comunitare din Bârlad, Ministerul Muncii deschizând o anchetă în urma solicitării ActiveNews.

Potrivit bazei naționale de date cu copii dispăruți, în ultimul an, din două Centre Sociale din Bârlad, au dispărut șapte minori, respectiv:

1.Stângaciu Ionuț Marian (16 ani) dispărut din Complexul de Servicii Comunitare nr. 2 Bârlad. Deși a dispărut în data de 27 ianuarie 2019, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui a anunțat dispariția abia în 16 iulie 2019.
2.Șerban Bogdan Petruț (17 ani) , dispărut în data de 15.08.2018. Minorul este beneficiar al unei măsuri de protecție fiind internat în CSC 2 Bârlad.
3.Pocovnicu Maria (18 ani). La data de 20.05.2019 a plecat din CSC 1 Bârlad și nu a mai revenit.
4.Ciuc Mariana Ioana (16 ani). La data de 14.02.2019, minora a parasit CSC nr.1 Bârlad, aparținand DGASPC Vaslui  si nu a mai revenit.
5.Chirilă Ștefania Mitriță (15 ani). DGASPC VASLUI a anunțat dispariția minorei în data de 26.11.2018, după 2 zile de la dispariția din Centrul de Servicii Comunitare nr 1 Bârlad.
6.Bîgu Elena (15 ani). Minora a dispărut în data de 23.08.2019 din Centrul de Servicii Comunitare nr 1 Bârlad.
7.Marangoci Lili- Gabriel (15 ani), a dispărut în 17.08.2019 din Centrul de Servicii Comunitare nr 2 Bârlad.

ActiveNews a solicitat Ministerului Muncii și Justiției Sociale un punct de vedere privind numărul mare de dispariții din aceste centre comunitare.

„Instituțiile de tip rezidențial, de tipul celor menționate de dumneavoastră, sunt organizate și funcționează în subordinea direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului, iar direcțiile sunt instituții cu personalitate juridică care funcționează în subordinea consiliilor județene, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului București.

În domeniul protecției copilului, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, asigură coordonarea și îndrumarea metodologică a direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului. ANPDCA nu are instituții în subordine la nivel județean și nu lucrează direct cu copiii.
Prin urmare, instituția competentă să vă furnizeze informațiile solicitate este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului. Menționăm însă că MMJS, prin ANPDCA, va efectua verificări cu privire la situația semnalată în solicitare”, se precizează în răspunsul remis de  Ministerul Muncii pentru ActiveNews.

Precizăm că până la ora transmiterii acestei știri, nu am primit încă răspuns la solicitarea adresată DGASPC Vaslui. Vom reveni cu amănunte , îndată ce vom avea mai multe informații despre minorii dispăruți din cele două Centre de Servicii Comunitare din Bârlad.

Mai multe date despre cele două Centre de Servicii Comunitare sunt disponibile aici.

Chestorul Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, a declarat, la începutul acestei săptămâni, că doar în luna septembrie au dispărut 400 de minori. Cu toate acestea, pe site-ul  Poliției Române, la secțiunea „copii dispăruți”, creată separat de secțiunea „persoane dispărute”, se regăsesc doar 80 de minori declarați dispăruți.